2010. június 4., péntek

Tavaszhívó zöld frittata

Ki hitte volna, hogy már sokadik hete írnak úgy blogot a gasztrobloggerek, hogy "az időjárás ellenére" csináltak ilyen vagy olyan tavaszi ételt...
De hiába hívogatjuk a tavaszt, nem jön...
Én is azt hittem, már az első tavaszváró posztom után sem kell még egyszer elsütni a poént, hogy ez egy tavaszi fogás akkor is, ha épp pont tavasz nincs momentán. De aztán folytatódott az ősz, született még egy tavaszváró poszt, és a tavasz még mindig csak fityiszt mutatott nekünk.
És, ahogy az időjárás előrejelzést nézem, már nem is jön, vasárnaptól kitör a nyár.... (hogy aztán megint visszasüllyedjünk az október végi undok időbe?)

De azért a piacokon, kiskertekben akkor is tavasz van, szerencsére a spárga nem húzódott vissza, látva az időjárást, a zöldfűszerek akkor is beindultak, amit érdemes a hőmérséklet ellenére kihasználni.
Nálam a fogás egy gyors és egyszerű ebéd volt, de el tudom képzelni -akár hidegen vagy langyosan is- egy esti borozós baráti beszélgetés mellé, némi salátával körítve.


Zöld frittata
Hozzávalók 4 személyre
  • 6 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 nagy csokor turbolya és petrezselyem
  • esetleg 1 marék jófajta kemény sajt  (parmezán, pecorino, gruyere) reszelve
  • 1 ek vaj
  • só, bors
A spárgát megmosom, a szárát eltöröm ott, ahol kis hajlítás után enged. Egy nagyobb lábos aljába vizet öntök, a tetejére rakom a párolóbetétet, ráfektetem a spárgát, lefedem és 10 perc alatt puhára párolom. Kis hűlés után 4-5 centis darabokra vágom. A zöldfűszereket finomra aprítom. A sütőt 170°C-ra melegítem.
A vajat egy olyan serpenyőben, amit később a sütőbe is be tudok tenni (nincs műanyag nyele, füle) felforrósítom, és megpirítom benne a karikára vágott újhagymát, hozzáöntöm a spárgát.. A tojásokat habosra verem, belekeverem a tejszínt és a zöldfűszerek felét, majd sózom, borsozom és a hagymás spárgához öntöm.
Nem keverem, és 2-3 perc után leveszem a lángról, rászórom a reszelt sajtot és beteszem a sütőbe újabb 3-4 percre.
A maradék zöldfűszerrel megszórva, friss kenyérrel, esetleg salátával tálalom.

Az alacsonyabb kalóriabevitel érdekében én kenyér nélkül ettem, az arányokat kicsit a spárga irányába toltam: a spárga mennyisége maradt, de a tojás jóval kevesebb volt, a tejszínt tejjel és 1 ek zsírszegény tejföllel helyettesítettem, és a sajtot is lehagytam a tetejéről.
Így is finom volt, bár kicsit kevésbé krémes.
Legközelebb viszont kisebb serpenyőben csinálom, mert nagyon szétterült, ezért esélyem sem volt arra, hogy a közepe kocsonyásan reszketős maradjon. Ráadásul, a postás is jött, ezért pár perccel tovább is maradt a sütőben, mint kellett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése