2010. június 3., csütörtök

Egyszerű édesség: kalácsfelfújt

Nem tudom, más háztartásokban hogy van, de nálunk kiszámíthatatlan a kenyérfélék fogyása. Ha sokat veszek, biztos nem eszik senki egyetlen darabot sem, ha meg nem vagy alig veszek, pillanatok alatt kiderül, hogy kevés.
Ez utóbbira nincs megoldás.
Az előbbire, azaz a túlvásárlásra sem sok. Ha kifli, zsömle a maradék, akkor megy a sütőbe alacsony hőfokra, és lesz belőle zsemlemorzsa.
Ha meg kalács, akkor kalácsfelfújt. Na, jó, végszükség esetén, kifliből is elkészíthető.
(Kicsit máglyarakás vagy guba parafrázis, de nálunk sokkal kedveltebb.)

Ilyenkor már csak egy leves kell elé (pár napja pl. a Turbolyás zöldborsókrémleves), és kész az ebéd.
Persze, csalni kicsit ér: ha nem száraz eléggé az a maradék kalács, fel lehet szeletelni, betenni a sütőbe alacsony hőfokra egy fél órára vagy szeletben hagyni a konyhapulton egy pár órát, és máris kész a felfújt alapanyag.
Aztán lehet rétegezni bármilyen karakteres gyümölccsel: eperrel, málnával, rebarbarával, barackkal vagy erdei keverékkel, frissel vagy mirelittel... (bár, én ez esetben a mirelitet azért kedvelem jobban, mert több levet enged, ezáltal jobban átjárja a kalácsot, mint a friss...de ez ellent mond a mindent szezonban alapelvnek)

Kalácsfelfújt
Hozzávalók 4 személyre

  • 10 szelet kalács
  • 8 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 6 ek cukor (ízlés szerint akár több is)
  • 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 30-40 dkg friss v. mirelit gyümölcs (nálam most erdeigyümölcs mix)

A tejet felforraljuk a félbe vágott vanília rúddal és a csipet sóval.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A forró tejből kivesszük a vaníliát és kanalanként, folytonos kevergetés mellett belekeverjük a tojássárgájához (ha nem keverjük vagy egyszerre sok forró folyadékot teszünk hozzá, a sárgáját "összerántja" és ronda lesz. (ha erre nem vállalkozunk, akkor hagyni kell kihűlni a tejet)

Egy hőálló tálat kikenünk vajjal. A kalácsot kockára vágjuk, a felét leterítjük a jénaiba, meglocsoljuk a tojássárgás keverékből. Ráterítjük a felvert fehérjét, megszórjuk a gyümölcsök felével. Erre megy a kockára vágott kalács másik fele. Erre ráöntjük a maradék tejes keveréket, a tetejére szórjuk  a gyümölcsök másik felét.
A jénait langyos sütőbe toljuk, majd 170°C-on kb. 30-40 percet sütjük (míg a felfújt meg nem emelkedik, de a közepe is átsül), és langyosan tálaljuk.
Tálaláskor leönthetjük még mézzel, igazi konyhatündérek pedig csinálhatnak hozzá vanília sodót.
Frissen a legjobb, vendégnek csak így adnám, de a család megeszi a maradékot másnap is: ilyenkor kis tejjel meglocsolom, visszateszem a sütőbe és ott melegítem át, nem mikróban, mert ott csak kiszárad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése