2010. augusztus 2., hétfő

Teraszsirató és grillcsirke

Tavaly költöztünk, a nagy átalakító show még várat magára. Idénre terveztük, de majd csak akkor merünk belevágni, ha a gazdasági válság múlóban lesz és az egész pénzügyi hátterünk egy kicsit biztosabbnak tűnik majd egy ilyen nagy vállalkozáshoz.
A ház belsejét ennek ellenére belaktuk, mindennek meg lett a helye. Itt tulajdonképpen örülök is annak, hogy nem csaptunk egyből a lakás szétverésének, mert sok költözés előtti ötletünket mára elvetettük, mert valóban lakva ismerni meg... még a lakást is.
De amire néhány hete döbbentem rá: nem használjuk ki, sőt, praktikusan szinte egyáltalán nem használjuk a teraszainkat.
A régi házban nagyon szerettem a teraszt, tavasztól őszig a második nappalink volt.
Volt pergolánk, rajta leengedhető bambuszrolók, felette napernyő, amivel tényleg szobai intimitást lehetett elérni. (korábban fel akartuk futtatni a pergolát növényekkel, de aztán maradt a napernyő, mert azt nem kell használni, így nem fogja el a napocskát, ha az még csak jól esően melegít, de nem éget)

Körben rengeteg növény (fűszernövények is). Este igazi keleti (török) mécseseink , rengeteg gyertya és pici pontokban világító fényfüzér az apácarácson, ablakban varázsolták igazi szobává a teraszt....
Ilyenkor nyáron, különösen esténként kint laktunk a teraszon, nem csak az étkezések idejére mentünk ki, hanem ott ültünk le egy kávéra, ott szunyókáltunk vagy olvasgattunk ebéd után, ott kártyáztunk, és boroztunk este...
A régi házban (ahogy a felső képen a jobb sarokban látható) egy mobil grillünk volt. Korábban volt ugyan egy olyan igazi kő grillünk, de annak csak a hátsókertben volt hely, ami messze esett a konyhától, és valahogy nem igazán használtuk ki. Felszámoltuk tehát a kőgrillt (ezt is a vaterán keresztül adtuk el, gyakorlatilag az elszállítás fejében), és beszereztünk egy profi kerekes, faszenes verziót, amit aztán valóban már hetente nyúztunk.

De mostani házunk, ahogy a teraszok is, még csak az ígéretek, a lehetőségek tárháza, teraszai még csipkerózsika álmukat alusszák, és várják a fent említett felújítást...
Így történhetett, hogy most, augusztus 1-én eszméltem fel, hogy a grillsütőnket az idén még csak elő sem vettük! (A kerti faházban pihent szépen letakarva)
Kiadtam tehát az ukázt: grillezünk!
A Zuram szépen elővette és rendbe szedte a hardwaret, azaz a grillt, én meg fejlesztettem a szoftvert: mit és hogyan fogunk csinálni. Úgy döntöttem, ha lúd, legyen kövér: úgy grillezünk, ahogy korábban sosem: indirekt módon, és egy egész csirkét.
Ehhez kell egy fedővel rendelkező gömbgrill, aminek a két oldalára halmozzuk a szenet, így a keletkező hő folyamatosan áramlik a gömbben, és nagyobb darab húsok, de akár kenyeret is lehet sütni ezzel a módszerrel. Segít még a gömbbe helyezett folyadék, ami lehet víz, de sör is, mert ezzel szaftos marad a hús.

Citromos grillcsirke
hozzávalók
  • 1 sütnivaló, konyhakész csirke
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom
  • 1 citrom leve
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 csokor más zöldfűszer (nálam most lestyán, rozmaring és bazsalikom)
  • 1-1 tk római kömény, édeskömény, koriander, bors
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 ek olivaolaj
  • 1 doboz sör


A csirkét előkészítem a sütéshez: átmosom, megszárítom, a lelógó, zsíros részeket levágom. A fűszereket kicsit megpirítom (el is maradhat), és 3-4 gerezd fokhagymával együtt egy mozsárban vagy robotgépben megőrlöm. Hozzáteszem a citromlevet, az olivaolajat, vajat, a zöldfűszerek felét, és krémmé dolgozom. A csirke bőrét az ujjaimmal körben óvatosan fellazítom, és jól bemasszírozom vele a csirke húsát a bőr alatt, ha marad a külsejét és a csirke belsejét is. A maradék fokhagymát, zöldfűszereket és a félbevágott citromokat (ebben a sorrendben) a csirkébe töltöm. 
Egy hosszú alufóliacsíkot tépek, amit "kötéllé" hajtogatok-sodrok (nem ég el a grillen), és ezzel rögzítem , kötöm össze a csirke szárnyait, és lábait (ha szükséges)

Ha van grillállványunk a csirkéhez, ráhúzzuk, ha nincs (ekkor érdemes a lábait is összekötni), akkor egy rácsra fektetjük, ami alá egy alutepsit teszünk, amibe a lé csepeghet, illetve ebbe töltjük a párolódást elősegítő folyadékot. Elég a sör fele, a maradékból kicsit kiöntünk, ezzel kenegethetjük a csirke tetejét sülés közben, ha kell, a maradék meg a szakácsé ;-)
A dolog úgy is megoldható, hogy a csirkét eleve a kinyitott sörös dobozra húzzuk (még jobb, ha a tetejét ki is vágjuk), és akkor innen kapja a párát. Ebben az esetben a csirkébe már nem férő citromot belecsavarjuk a sörbe. (én egy kimaradt fél citromot fogpiszkálóra szúrtam, és ezt a csirke tetejébe szúrtam)
A csirkét  a grillre rakjuk, és az általános sült csirke sütési aranyszabálynál (1 óra + kilónként kb. 20 perc) jóval tovább sütjük. Egy átlagos nagyságú csirkénél kb. 2-2,5 órát, de addig, míg a bőre szépen meg nem pirul.
Szóval, van idő beszélgetni a vendégekkel, ha közösen grillezünk.
Télen vagy ha nincs grillünk a csirkét -akár a sörös dobozzal együtt- sütőzacskóban süthetjük, ezzel reprodukálható a dolog a legjobban. Kb. egy óra után a zacskót érdemes felvágni, hogy a csirke bőre is megpirulhasson.

Vegyes salátával vagy a csirke mellett, héjában sütött krumplival tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése