Persze, csak ironizálok, a kert, meg a piacok választ adnak: ha nem is hisszük, tavasz van az ottani választék eligazít. Nálam a kertben például turbolyaerdőm nőtt (kicsit sokat vetettem, mert a jó múltkor alig keltek ki a magok... most meg...)
Szóval, napok óta készültem a turbolyaerdő megtizedelésére, aztán valahogy úgy alakult, hogy minden nap kicsit csúszott a dolog, és csak mostanra sikerült.
De legyen bármilyen is a hőmérséklet, egy kis friss ízeket tartalmazó krémleves mindig jó: ilyen időben, mert átmelegít, a normálisban pedig a zsenge ízek és a friss zöld szín miatt.
Turbolyás zöldborsókrém leves
hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg (bontva) zöldborsó
- 2 nagy csokor turbolya
- 1 csomag újhagyma vagy 1 fej hagyma
- 1 nagyobb krumpli
- 2 dl főzőtejszín
- 1,5 liter hús vagy zöldségalaplé (vagy víz)
- 1 ek vaj
- 1 ek olivaolaj
- só, bors
- teljeskiőrlésű búza v. rozskenyér
- füstölt sonka
- sűrített balzsamecet (opcionális)
- tejszín vagy mascarpone (opcionális)
Levesbetétnek sonkát sütök hozzá és kenyérkockákat.
Ha van maradék húsvéti sonka a fagyasztóban, elő lehet azt is venni, kis kockára vágva kisütni.
Ha nincs, akkor valamilyen pármai jellegű sonkát (nálam Pick Angelo sonka) sütünk ki saját zsírján.
Szerintem teljes kiőrlésű vagy valamilyen rusztikusabb kenyérrel (akár valami jófajta magosból) a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése