2010. június 2., szerda

Csirkecomb citrommal, fokhagymával

Ez most megint egy olyan recept összekutyulás. Csirkevonalon kedvenc receptem a francia "csirke 40 gerezd fokhagymával". Ugyanebben a receptben van a csirke hasürege kitömve félcitromokkal, nekem az is bejön így együtt a fokhagymával. De a fiúk nem szeretik igazán, mert hiába isteni az íze-illata, nem sül ropogósra a bőre. Aztán a kertben nem csak a turbolyából mutatkozik túltermelés, hanem lestyánból is (ellenben a többi fűszernövényem még bébikorát éli, vétek lenne belőlük szedni), így tehát a lestyán lett a harmadik fűszer a fokhagyma és a citrom mellé.

És nem is volt kedvem egy egész csirkével bíbelődni, hármunknak sok, meg tele van olyan "alkatrészekkel, amire -szégyen van sem- mi nem nagyon vagyunk annyira vevők. Viszont valami hagyományos "vasárnapi családi ebéd" képe lebegett a szemem előtt, így vettem három egész csirkecombot, nem csontoztam ki, ahogy a legtöbbször szoktam.
A combok mellett már láttam a parázs újkrumplit, meg (sógornőm féle világbajnok) tejfölös uborkasalátát.... aztán ez is kicsit másképp alakult, amikor a kisfiam benyögte, hogy anyuci képzelhet ugyan hagyományos vasárnapi családi ebédet, ő a megbeszéltekhez képest két órával hamarabb lelép itthonról, tehát neki MOST kellene ebédelnie..
Szerencsére, csirke már szinte kész, az uborkasaláta is a hűtőben, de a krumplira már nincs idő....
Gyorsan elő hát a hűtőből a Kinder Pingui-t (csak engem idegesített, ahogy a régi reklámban hangsúlyozták ezt a hűtőőőőőbőőől-t?) az állandó megmentőmet, a salátamixet, a tejfölös uborkasaláta lesz rajta az öntet, mire ez megvan, már a csirkecomb is kész, az ebéd tálalva, szintidő és küldetés teljesítve....

Csirkecomb citrommal, fokhagymával
hozzávalók 4 főre
  • 4 egész csirkecomb 
  • 1 csokor lestyán
  • 1 fej(!) fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • olivaolaj, só, bors
A combokat leöblítem, leszárítom, a bőr alá kézzel benyúlok, óvatosan kicsit fellazítom. Ide betolok egy-egy szál lestyánt. Egy tepsit vékonyan kiolajozok, belefektetem a combokat, sózom, borsozom őket,a  tetejüket is meghintem egy kis olivaolajjal. Közéjük szórom a maradék lestyánt, a karikára vágott citromot.
A fokhagymát gerezdekre bontom, megmosom, de nem pucolom meg a gerezdeket, hanem így héjastul szórom őket a combok közé (mert így nem fő-sül szét a fokhagyma, hanem a héja egyben tartja. Az ereje elvész, inkább édes és krémes lesz, és ezt a belsejét majd rá lehet nyomni magára a combra vagy egy pirítósra kenni)
A csirkét leöntöm a borral, szorosan lefedem alufóliával és 200°C-ra  előmelegített (légkeverés) sütőbe tolom. 10 perc után lejjebb veszem, és 170°C-on sütöm 45 percig. Ekkor leveszem az alufóliát, ha teljesen elfőtte a folyadékot, egy pici borral vagy vízzel még felöntöm és pirosra sütöm (10 perc)
Salátával, pirítóssal, krémes fokhagyma gerezdekkel tálalom.
Amint látszik, nincs vele sok munka, minden előre elkészíthető, csak sütni kell és tálalni. És még sok mosatlant sem csinál. Szeretek főzni, de az ilyen ételek a kedvenceim...

1 megjegyzés: