A grillezést végül, tekintettel a jósolt rossz időre, lefújtuk, így minden hús a sütőben készült el a grill helyett. Kellett is variálni a sok tepsivel, tállal, hogy minden meglegyen időre.
(A fotókkal annyi csalás történt, hogy a vendégség után készültek, így értelemszerűen csak arról, ami megmaradt, a süti pl. teljesen elfogyott.)
A tegnapi vendégség menüje tehát a következő volt:
- Mentás-kecskesajtos zöldborsókrémleves (ihlette a Fortuna Panzió éttermében a sztrapacska vakáción kóstolt leves)
- Pikáns sült oldalas (ez egy saját, régi mindmegettés receptem átvariálásával született)
- Baconba tekert zsályás csirkemáj
- Köfte (amit Bombadil Toma posztja ihletett, bár a török szakácskönyvemet elővéve kicsit változtattam rajta)
- Tejben-vajban sült krumpli (szintén régi mindmegettés receptem változata)
- Lepénykenyér (ez egy az egyben Dolce Vitától származik)
- Tabouleh (receptje már szerepelt korábban itt)
- Tejfölös uborkasaláta (sógornőm alapján)
- Vegyes saláta (a Zuram alkotása)
- Meggyes clafoutis (Joanne Harris: A francia konyha c. könyvéből)
Mentás kecskesajtos zöldborsókrémleves
- 30 dkg zöldborsó
- 2 közepes krumpli
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 1 l alaplé vagy víz
- 2 dl főzőtejszín
- 1-1 ek olivaolaj és vaj
- 1 tk őrölt rómaikömény
- 1 tk örölt koriander
- só, bors
Az újhagymát felkarikázom és kicsit megfonnyasztom a vaj-oliva keveréken. A krumplit meghámozom és kis kockákra vágva a hagymára dobom. Sózom, és picit együtt pirítom. Felöntöm vízzel vagy alaplével, és félpuhára főzöm. Hozzáadom a zöldborsót, és mikor megpuhult (max. 1 perc) merülőmixerrel pépesítem. Hozzáöntöm a tejszínt és még annyi vizet, hogy elérje a kívánt sűrűséget a levest. Felforralom.
A levest fűszerezem a száraz fűszerekkel és az apróra vágott mentával, petrezselyemmel (ezekkel már max. 1 percet forralom)
Ha selymesebben szeretnénk, akkor a pépesítés után, de még a tejszín és fűszerek hozzátétele előtt szűrjük át a levest.
Belemorzsolt lágy kecskesajttal tálalom (nem a reklám helye, de a Corában elfogadható áron találtam Winny azaz saját márkás kecskesajtot, ami levesbetétnek pontosan megteszi)
Pikáns sült oldalas
a páchoz
- 10 ek méz
- 1 ujjnyi gyömbér lereszelve
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 dl szójaszósz
- 1 dl gránátalmaszirup (Kulinárisban vettem)
- 3 dl száraz fehérbor
- 1/2 dl mogyoróolaj
- só, bors
Az oldalast két-két csontnyi darabokra vágom. A páchoz egy nagy műanyag dobozban vagy tálban mindent összekeverek, beleteszem az oldalas darabokat, és kézzel jól összeforgatom. Lefedem, és minimum egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap egy tepsit kibélelek sütőpapírral (megelőzve a ráégett méz fárasztó kapargatását), erre rakom az oldalast, és ráöntöm a páclevet is alóla. Ha kevésnek találjuk (vannak száraz foltok a sütőpapíron), nyugodtan öntsünk alá még egy kis bort, vagy vizet. Alufóliával szorosan lefedjük és előmelegített, 200°C-os sütőbe toljuk. 15 percig így sütjük, majd lejjebb vesszük a hőmérsékletet (170°C) és így sütjük másfél órát. Ekkor levesszük az alufóliát a tetejéről, átforgatjuk a húsokat (a folyadékot alá még pótolhatjuk) és pirosra sütjük a tetejét (15-30 perc)
Ha lett volna grillezés, akkor csak ebben az utolsó 15-30 percben tettem volna a grillre, előtte ugyanúgy sütőben, lefedve sütöttem volna, mert az oldalasnak sok idő kell, illetve, egy kicsit párolódnia is kell, hogy elérje a kellő puhaságot, mikor a csont szinte magától kiesik a húsból.
Lepénykenyérrel, salátával tálalom. Esetleg a csontról levéve és apró darabokra vágva "dönner szendvicsként" is tálalhatom a lepénykenyérben.
Hidegen is finom, piknikre is vihető!
Folyt. köv.!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése