Ugranak tehát a hirtelen, pl. zsírban sült dolgok, maradnak a jól előkészíthetők és sütőben süthetők..
Viszont cserébe ez az az alkalom, amikor hajlandó vagyok igazi babrás, sok törődést vagy sok időt igénylő ételeket is csinálni, szemben a hétköznapok villámfőzésével.
Tehát, ez a mostani vendégség is úgy zajlott, hogy az összes húsnemű dolgot bepácoltam előző este, megcsináltam a tabouleh-t, az uborkasalátát. A vendégség napjára így csak a leves, a krumpli és a desszert maradt. Na, meg az utolsó pillanatban beiktatott Dolce Vita féle lepénykenyér (ami valóban nem kevés törődést igényelt).
Zsályás baconos csirkemáj
hozzávalók
- 50 dkg megtisztított csirkemáj egészben
- 1 marék zsálya
- 1/2 dl worchester szósz
- bors
- 2 ek olaj
- 25 dkg bacon
A zsályát összemorzsolom, elkeverem a borssal, worchester szósszal és az olajjal. Szorosan betekerem egy-egy szelet baconbe, fogpiszkálóval átszúrva rögzítem. Egy műanyagdobozba teszem, ráöntöm a pácot és egy éjjelre visszateszem a hűtőbe. Másnap egy jénaiba teszem őket, és kb. 1 óra alatt 180°C-on megsütöm őket.
Tejben-vajban sült krumpli
hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma vagy egy fej lilahagyma
- só, bors, kakukkfű
A vajat megolvasztom, hozzáöntöm a tejet és a tejfölt és a krumplira öntöm. A tálat alufóliával lefedem, és 180°C-on 1 órát sütöm, majd levéve az alufóliát még egy órát (addig, míg a folyadék nagy része el nem tűnik róla, és a teteje pirosra nem pirul)
Érdemes a tepsit sütőpapírral bélelni, vagy a krumplit sütőzacskóba tenni (a végén azt kivágva sütni), mert rendesen oda tud sülni a vajas-tejes keverék.
Kofta
hozzávalók
- 75 dkg darált bárányhús (nálam most marhából készült)
- 2 karéj száraz kenyér
- 1 kis hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 ek római kömény
- 1 tk borskeverék
- 1 tk pirospaprika
- 1 marék pisztácia
- ha nem áll össze: 1 tojás
8-10 hurkapálcát vagy bambusznyársat áztassunk vízbe. A kenyérről vágjuk le a héját és áztassuk vízbe. A pisztáciát törjük durvára (mozsárban vagy késsel) A hagymát, fokhagymát, petrezselymet vágjuk apróra. A kenyeret csavarjuk ki, egy tálban keverjük el a fűszerekkel, hagymával, petrezselyemmel. Adjuk hozzá a darált húst, és jól dolgozzuk össze. és formázzunk kis golyókat belőle és négyet-ötöt húzzunk egy-egy nyársra. A nyársakat pihentessük 30 percig. Legjobb grillen sütni, de lehet sütőben is: egy akkora tepsit keressünk, aminek a szélei megtartják a nyárs két végét, így a húsgombócok nem érik el a tepsi alját. Sütőben 30 perc alatt átsül, közben esetleg egyszer meg lehet fordítani.
Ez is jó piknikre, finom hidegen is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése