A kiskertemben rengeteg a mángold, tetszik neki az esős idő, kimentem hát megtizedelni a sorokat. Volt még egy doboz csiperke is a hűtőben, ez is a "felhasználandó" kategóriába esett. Nem akartam egyszerű rizottót, így ötlöttem ki az alábbi fogást.
Gombával töltött mángold
hozzávalók
- 4 marék mángold (köztük legalább 8-10 nagy, erős levél)
- 50 dkg csiperke
- 10 dkg nagyszemű bulgur (nálam most bulgur-amaránt keverék, a Sparban tettem rá szert, de lehet rizzsel is csinálni)
- 1 csokor újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-1 ek olaj és vaj
- 10 dkg puha, olvadékony sajt (scamorza, provolone vagy mozzarella)
- 5 dkg parmezán
- 1 tk római kömény
- 1 kk szerecsendió
- só, bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 3 kis szál lestyán (elhagyható)
Az újhagymát karikára vágjuk és megfonnyasztjuk a vaj-olaj keverékén. Hozzádobjuk az apróra vágott fokhagymát. Hozzádobjuk a mángoldot, a gombát, és 10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzátesszük a leszűrt bulgurt, felöntjük a borral, és puhára pároljuk. Belereszeljük a puha sajtot, és a parmezán nagy részét. Jól elkeverjük. A nagy levelek végéről levágjuk az erősebb szárrészeket, ezt összevágjuk, és félretesszük.
A leveleket, mint a káposztát, megtöltjük egy-egy marék töltelékkel és egy tűzálló tálba rakjuk. Egy-két kanál vizet öntünk alá, és 15 percre betoljuk a forró (180°C) sütőbe. Tálaljuk,
Ha maradt a töltelékből, melegen tartjuk, és szépen megformázva a töltelék mellé tálalunk belőle.
Igazából a levelekbe töltés csak szépészeti dolog, nyugodtan lehet rizotto-szerűen tálalni. Köretnek is megteszi, mondjuk egy natúr sült csirkemell mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése