Tavasszal minden zöldben főtt: a zöld spárga, a zöldülő mángold, spenót még tavalyról, medvehagyma, a zöldfűszerek: turbolya, petrezselyem, koriander...
Legyen most egy kis narancs, egy kis piros. Nem akartam nagyon ázsiaira venni a figurát, de a vége azért mégis csak ahhoz közelített
Nyári csirkemell tésztával
hozzávalók
- 3 csirkemell csont nélkül
- 1 nagy csokor új sárgarépa
- 1 nagy kaliforniai paprika
- 1 nagy fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisujjnyi gyömbér reszelve
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek méz
- 2 ek szójaszósz + a tálaláshoz
- mogyoróolaj
- 1 kis csokor koriander és petrezselyem
A sárgarépát, paprikát 1/2 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymát 8 gerezdbe vágjuk, és a kezünkkel kicsit szétszedjük a rétegeket. Egy vastag aljú serpenyőben (wok vagy öntött vas a legjobb) 1 evőkanál olajat hevítünk, és kis adagokban, szépen egymás után, hogy piruljanak, és ne levet eresszenek, átsütjük a zöldségeket. Ami kisült, félretesszük. Ha szükséges, az egyes adagok alá újra teszünk 1-1 evőkanál olajat.
A csirkemellet szeletekre vagy érmékre vágjuk, és ugyanezzel a módszerrel pirosra sütjük őket és félretesszük.
Megpirítjuk a fokhagymát és a gyömbért, visszatesszük hozzá a csirkemellet és a zöldségeket. Felöntjük a borral és a szójaszósszal, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük és 10 percet pároljuk. Ekkor hozzátesszük a mézet, az apróra vágott zöldfűszereket, átkeverjük velük és lezárjuk.
Valamilyen ázsiai tésztával (nekem az abszolút favorit a soba, méghozzá a teljes kiörlésű változata, de épp így megteszi a rizstészta vagy a tojásos kínai tészta, sőt, ha minden kötél szakad, valamilyen hagyományos szélesmetélt változat is) tálaljuk, amit meglocsolunk a ragu levével, szójaszósszal és ha van, némi szezámolaj is jót tesz neki.
Csirke helyett szerintem épp ilyen jól működhet garnélával is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése