2010. június 25., péntek

A nyár színei

Tavasszal minden zöldben főtt: a zöld spárga, a zöldülő mángold, spenót még tavalyról, medvehagyma, a zöldfűszerek: turbolya, petrezselyem, koriander...
Legyen most egy kis narancs, egy kis piros. Nem akartam nagyon ázsiaira venni a  figurát, de a vége azért mégis csak ahhoz közelített

Nyári csirkemell tésztával
hozzávalók
  • 3 csirkemell csont nélkül
  • 1 nagy csokor új sárgarépa
  • 1 nagy kaliforniai paprika
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisujjnyi gyömbér reszelve
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek méz
  • 2 ek szójaszósz + a tálaláshoz
  • mogyoróolaj
  • 1 kis csokor koriander és petrezselyem


A sárgarépát, paprikát 1/2 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymát 8 gerezdbe vágjuk, és a kezünkkel kicsit szétszedjük a rétegeket. Egy vastag aljú serpenyőben (wok vagy öntött vas a legjobb) 1 evőkanál olajat hevítünk, és kis adagokban, szépen egymás után, hogy piruljanak, és ne levet eresszenek, átsütjük a zöldségeket. Ami kisült, félretesszük. Ha szükséges, az egyes adagok alá újra teszünk 1-1 evőkanál olajat. 
A csirkemellet szeletekre vagy érmékre vágjuk, és ugyanezzel a módszerrel pirosra sütjük őket és félretesszük. 
Megpirítjuk a fokhagymát és a gyömbért, visszatesszük hozzá a csirkemellet és a zöldségeket. Felöntjük a borral és a szójaszósszal, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük és 10 percet pároljuk. Ekkor hozzátesszük a mézet, az apróra vágott zöldfűszereket, átkeverjük velük és lezárjuk.
Valamilyen ázsiai tésztával (nekem az abszolút favorit a soba, méghozzá a teljes kiörlésű változata, de épp így megteszi a rizstészta vagy a tojásos kínai tészta, sőt, ha minden kötél szakad, valamilyen hagyományos szélesmetélt változat is) tálaljuk, amit meglocsolunk a ragu levével, szójaszósszal és ha van, némi szezámolaj is jót tesz neki.
Csirke helyett szerintem épp ilyen jól működhet garnélával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése