Csak pár napja jöttünk haza a nyaralásból, heveny 32°C-ból, a Balatonnál elkapott a vihar, és mostanra annyi a reményemnek, hogy az idén is gyönyörű vénasszonyok nyarának nézünk elébe.
Mert ez a kedvencem: meleg van, de nem annyira, hogy éjjel ne frissülne fel a levegő, meleg van, de lehet napozni, kertészkedni, kutyákkal kirándulni, mert nem azt érzi az ember, hogy elevenen megfő, meleg van, de lágyan... De nem, EZ tényleg ősz...Elkél a melegítés.
Tehát rögtön a hazaérkezés utáni napi bevásárlásban szert tettem egy sütőtökre.
A sütőtök kb. 10 éve került be a családi konyhánkba, mint alapanyag, előtte maximum mint babaétel szerepelt a fiam étrendjében. Ő még megette, a szülők azonban meg sem kóstolták.
Aztán egy étteremben botlottunk bele a sütőtökkrémlevesbe, és nem tudom, milyen csoda történt, hogy akkor olyat rendeltünk, amit még talán nem is kóstoltunk sosem (na, jó: lehet, hogy csecsemő korunkban mi is ettük, de azóta sem...)
Innen a kocka el volt vetve, a háztartásom emblematikus fogása lett a sütőtökkrémleves, sőt, a sütőtökös ravioli.
Eddig tényleg sok vendégünket térítettem meg a sütőtök hívők közé, sokan, így a hűvösebb időben már kimondottan ezt rendelik tőlem, ha vendégségbe jönnek. De vendégek nélkül is gyakorta készül, mert egy igazi gyors fogás (bár, utálom meghámozni a tököt), és a fiúk napokig (de tényleg) el vannak vele....
Egy igazi sütőtök persze ritkán kicsi, ilyenkor érdemes az alappürét (hagyma, sütőtök, krumpli) lefagyasztani!
Krémes sütőtök leves
(hozzávalók 6 személyre)
- 1 kisebb sütőtök meghámozva, kimagozva
- 2 közepes krumpli
- 2 dl főzőtejszín
- 1-2 dl tejföl
- 1 nagy fej (édes) fehér vagy lilahagyma (vagy 1 szál nagy póré)
- 1 ek cukor
- 2 l húsleves
- 1 babérlevél
- 1-1 tk római kömény, kakukkfű, bazsalikom,
- 1 kk rozmaring, bors, zsálya
- só
- 1-1 ek olivaolaj és vaj
Meghámozom és felkockázom a sütőtököt és a krumplit, rádobom a megpirult hagymára, és kicsit párolom. Felöntöm a húslevessel, beleteszem a babérlevelet. Lefedve főzöm.
Ha a krumpli megfőtt, kiveszem a babért és merülőmixerrel leturmixolom az egészet. Felöntöm tejszínnel és a tejföllel (lehet csak magában az egyikkel, akkor többet használok) Fűszerezem (ha zölden használom a fűszereket, csak közvetlen a leves lezárása előtt adom őket hozzá)
Igazán változatossá a levesbetétek teszik. Nálunk alapértelmezés hozzá a
- sütőtökolaj (kapható a nagy hiperekben vagy az Ázsia Boltban, de Ausztriában minden élelmiszerboltban)
- tökmag pirítva
- pármai jellegű sonkával (szeletenként sütőpapírra szedem egy tesibe és 10 perc alatt 170°C-os sütőben ropogósra sütöm)
- 10 dkg morzsolt kéksajttal
- sült gesztenyével
- pirított (barna vagy magvas) kenyérrel
- sütőtökolaj helyett krémes balzsamecettel
- chili szósszal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése