2010. augusztus 18., szerda

Villám szezámmal

Ennek az ételnek az elkészítése egészen biztosan rövidebb ideig tart, mint akár ezt a posztot megírni. Ami nem csak akkor előny, amikor időhiányban szenvedek, ellenben farkas éhes vagyok, hanem esetleg kánikula idején is, amikor a lehető legkevesebbet akarok a tűzhely mellett állni.
Egyébként nem tudom, ki hogy van vele, de én elég gyakran szorulok ilyen villám kajákra, mert valahogy elmegy a délelőtt, aztán egyszerre csak arra eszmélek, hogy korog a gyomrom (hja, kérem, így jár, aki délig csak gyümölcsöt eszik), és nincs türelmem semmivel tötymörögni, ENNNNNNI akarok. Ez az étel pedig, amilyen egyszerű, olyan finom is.

A saláta eredetijét egyébként egy Tisza tavi étteremben ettem, azóta rendszeresen műsorba kerül nálunk. Körtével ugyan csak most volt először, mert nem volt itthon alma. Merésznek is gondoltam a párosítást, de finom lett, igaz, fontos, hogy kemény, még ropogós gyümölcsöt használjunk hozzá.

Szezámos csirke könnyű kukorica salátával
Hozzávalók 4 személyre

a csirkéhez:
  • 2 kicsontozott csirkemell
  • 4 ek szezámmag (lehet több is)
  • 4 ek szezámolaj (ha van)
  • só, bors,
  • 1 tk olivaolaj
A csirkemelleket először vízszintesen, majd hosszában is félbe vágom (így még hamarabb átsül), megborsozom őket és a felforrósított olivában pirosra sütöm (oldalanként 2-2 perc). Kiveszem, és fóliával letakarva félrerakom pihenni.
A serpenyőben megpirítom a szezámmagot, megszórom vele a csirkemellet. Ha van otthon szezámolaj, akkor ezzel is meglocsolom (nem szabad vele főzni, mert elveszíti az intenzív szezám illatát, és hidegen is inkább isteni illata, mint íze van)


Kukoricasaláta

  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 2 alma vagy kemény körte
  • 1 csokor kapor, apróra vágva
  • 1 pohár kefír (esetleg joghurt)
  • 1 tk magos dijoni mustár
  • 1 pici fej lilahagyma vagy 2 szál újhagyma
  • só, bors
  • 2-3 marék bármilyen zöldsaláta (nálam rukkola volt)
Az almát vagy a körtét meghámozom, negyedelem, kimagozom és apró kockára vágom. Hozzáöntöm a kukorica konzervet (a levét előbb leöntöm), a kefírt. A hagymát nagyon apróra vágom, azt is belekeverem. Ízesítem a mustárral, sóval, borssal, esetleg pár csepp citromlével. A zöldsalátára halmozom, és esetleg a tálaláskor ezt is megszórom a pirított szezámmaggal.

2 megjegyzés: