2010. augusztus 17., kedd

Új szerelem

Na, nem kell megijedni senkinek, főleg nem a Zuramnak, e téren marad minden a régiben.
Új szerelem az alábbi, jelenleg a BBC Entertainment-en látható sorozat.

Érdekes dolog a szerelem, mert először valamikor tavaly, a karácsony és újév közti semmittevés közepén futottam bele. Jó, jó, tetszettek a gyönyörű képek, a tenger, a természet, de nem kötött le annyira, hogy a következő részre már célirányosan is odakapcsoljak, és nézzem.
Aztán most tavasztól a csatorna újra adja a sorozatot, igaz, ahogy ez már a BBC nekünk szóló kiadásával szokott lenni, nem a legfrissebb évadokat, és valamilyen ismeretlen rendszerben körbe-körbe ismételve a már leadott részeket.

Ami most nem is baj, mert ráizzítottam ugyan a felvételre a dvd-nket, de sajnos egy jó ideje már ellustálkodtam a korábban felvett anyagok mentését vagy törlését, így talán csak két részt vett fel, mert az eddig óriásinak gondolt vincsije betelt.
De nem baj, mert a körbe-körbe ismétlésekből most már szinte minden leadott részt láttam.(sajnos, ahogy mondtam, nem minden évadot adnak)

Miben más ez a sorozat és miért tetszik?
Ahogy írtam az első, amire felfigyeltem, a gyönyörű képek: tenger, vad sziklák, máshol fehér homok (azt hinné az ember, hogy valahol a trópusokon van, de nem, Angliában....
De ez csak a mézesmadzag, mert eztán benéznek minden kavics, kő mögé, tudományosan, de érdekesen elmagyarázva mindent.
Nem olyanfajta útifilm ez, ahol száraz tényeket darálnak bele unalmasan tálalva az arcunkba, hanem valóban közel hozzák a bemutatott dolgokat.
(az alábbi fotók minőségéért elnézést, snapshotok)

Mondok példákat: az egyik részben pl. a dél-keleti part strandjait mutatták be, a homok minőségét vizsgálva. Ehhez persze tudós szakértőt hívtak, aki hozta a még tudományosabb mérőeszközeit, és.... és nekiálltak homokvárat építeni a különböző partok homokjaiból, majd terhelték őket (vízzel telt edényeket állítottak rájuk) és nézték, melyik bírja legtovább. Közben persze elmondták a száraz tényeket is, amik így előadva inkább érdekesek voltak (mi az összefüggés a homokszemcsék nagysága és a tapadás közt, mi a legjobb, legszilárdabb víz-homok arány) Vagy, hogyan mérik a partok hosszát (ami nem is olyan egyszerű, mert a part tagolt, és minél kisebb a vonalzó, annál hosszabb lesz a part), és ha már tudjuk, mi az a fraktál, akkor mire jó ez (pl. a mobilunk antennája is ennek alapján van megcsinálva)
A magyar tévé Főtér című műsorát is szoktam nézni, sőt, kedvelem is, de épp most vasárnap azon gondolkodtam (reggel 8:05 M1 Főtér, 9:00 BBC Entertainment Coast), hogy mennyire más a két műsor, a stílus, a hozzáállás. A Főtér az a klasszikus idegenvezetői stílus, lassan csordogál, viszonylag sok adattal, de igazi érdekesség max. a bemutatott receptek táján fordul elő néha. A Coast viszont pörög, emberközeli, kis tényeket mutat be sokszor, de az ember szinte rögtön azt érzi, már pattanna is fel egy Angliába tartó repülőre, hogy legalább egy részét bejárja a bemutatottaknak.

Több moderátor viszi a sorozatot, mindenki szakterületének és érdeklődésének megfelelő részt, tehát mikor meglátja, meghallja őket az ember, már tudja is, hogy épp technika történet jön-e (szappant főznek, ólmot olvasztanak, malomkövet faragnak, persze autentikusan), történelmi (pl. a D-nap előkészítésének szemtanúja által előadott anekdotával), biológiai (delfinek, bálnák, madarak), művészeti (film, festészet, művtöri)
Nekem a személyes kedvencem a 2. évadtól a sorozatot főmoderátora, akinek isteni jó kiejtése van, és napokig találgattuk, hogy honnan származhat, míg végül gugli a mi barátunk segített, és kiderült, SKÓT ;-)))
És nem csak Anglia partvidékein kalandoznak, de Norvégiában, Normandiában, vagy a Feröer szigeteken is.

Tényleg rákattantam, mostanra néhány részt már többször is láttam. Sok más sorozattal szemben az a kellemes érzése van az embernek, hogy a szórakozás mellett még művelődött, sőt, tanult valamit. És még nyelvet is gyakorol! ;-)
Bár, megmondom őszintén, azért némelyik témakör simán meghaladja a nyelvtudásomat, ahogy a cseh diplomám ellenére sem értem meg a cseh természetfilmeket pl. a nádi poszáta fészkelési szokásairól vagy az ízeltlábúak bábjairól, hiszen nem biológusi diplomám van...ebben segítség a BBC Entertainment magyar felirata, még, ha nem ritkán fogom is a fejem miatta, mert magyartalan, vagy, mert épp hülyeséget fordít (pl. gőzgép helyett gőzmozdonnyal vágták ki a sziklából a kikötőt...)
Már szervezem is az első 4 évad megvásárlását dvd-n, (esetleg letöltését valahonnan), mert ez kicsinek, nagynak egyaránt és tényleg "must see" kategória...

U.i. Megpróbálok átkonvertálni legalább egy részt, és feltenni (magyar felirattal) a Youtube-ra.
Meg is van. Tehát alább négy részben a mai (08.17.) leadott rész, ami a 4. évad 6. része, és a Külső Hebridákról és a Feröer szigetekről szólt. Nem ez a kedvenc részem, de ez volt fent a dvd-n.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése