2010. július 13., kedd

Parancsol valami hideg frissítőt?

A meteorológia szerint még nem érte el a hőmérséklet a heti legrosszabbat, de nekem már olvad az agyam. Konyhát csak annyi időre akarok látni, mikor kinyitom a hűtőt és napközben limonádét, este pedig egy pohár jó rozét töltök. Külön bónusz a hideg italokhoz a hűtőnyitáskor keletkező jeges fuvallat...
Persze, azért főzni is kell, de annak azért örülök, hogy a 8 kg meggyet még szombaton befőztem...

Szóval, egy jó pohár gyöngyöző limonádét valaki?

Erdei limonádé
hozzávalók kb. 1,5 literhez
  • 2 narancs kifacsart leve
  • 2 citrom kifacsart leve
  • 1 zöldcitrom kifacsart leve
  • 2 marék fagyasztott erdei gyümölcs mix
  • 10 ek méz (vagy ízlés szerint)
  • 1 dl bodzaszörp
  • 3-4 ág citromfű és/vagy menta
  • víz vagy ásványvíz a felöntéshez
A citrusokat kifacsarjuk, elkeverjük benne a mézet és egy nagy kancsóba öntjük. Hozzáadjuk a szörpöt, az erdei mixet. Felöntjük vízzel és elkeverjük. A zöldfűszereket megmosva, egészben tesszük bele. Jégkockára vagy jégkására öntjük. Ha az erdei mixből is teszünk a pohárba, akkor nem csak inni, enni is lehet a limonádét, adjunk hozzá kiskanalat is.

Készülhet más gyümölccsel, ribizlivel, szederrel, lényeg, hogy fanyar legyen. Én azért használok inkább mirelitet, mert az ahogy levet enged, hamar és jól kiadja az ízét. Hasonlóképpen nem szentírás a bodzaszörp sem, a gyümölcshöz igazítva lehet más, vagy akár el is maradhat (ekkor természetesen a cukor, méz kellhet bele)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése