2010. július 15., csütörtök

Jó kis nap

"Jó" kis napom volt.
De nem mesélem el, így másoknak talán tényleg az lesz ;-)
Az őrült nap eseményei viszont abszolút kenterbe vertek mindent, üdítő, friss nyári ebéd helyett csak egy szelet vajas kenyérre tellett. Mert mire konyha közelbe kerültem, leegyszerűsödött az eredeti szándék, mert a fenének sem volt kedve begyújtani a sütőt, meg egy órát várni a végeredményre, mint ahogy az az eredeti töltött karalábémnál szükséges lett volna.
Eredmény?

Egy negyven fokban is élvezhető könnyű főzelék, 10 perc alatt.
Lehetett volna akár hidegen is enni.... ha már nem vert volna éhkoppot a szemem és várni arra, hogy kihűljön.... De talán ma a maradékot már meg sem melegítem, hanem csak úgy hidegen fogom bekanalazni...

Karalábéfőzelék másképp
hozzávalók 2 személyre

  • 4 zsenge zöld karalábé
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek zsíros tejföl
  • 2 dl sűrű joghurt
  • 1 csokor kapor
  • só, bors
A hagymát kis kockára vágtam és a felolvasztott vajon megfonnyasztottam. A karalábét meghámoztam, felkockáztam, rádobtam a hagymára, és nagy lángon kicsit pirítottam, majd megsóztam, borsoztam. Pár kanál vizet öntöttem alá, lefedtem, és roppanósan puhára pároltam. A harmadát kivettem és a botmixerrel pürésítettem, elkevertem a tejföllel, joghurttal, és besűrítettem vele a "főzeléket". (Az igazat megvallva, kacérkodtam egy kukoricakeményítős sűrítéssel, de elég sűrű lett ezzel a módszerrel is, amivel viszont kellemesen spóroltam néhány kalóriát. Igaz, állagra nem lett olyan selymes, mint a keményítővel lett volna.) Rottyantottam rajta egyet, majd belekevertem az apróra vágott kaprot. (kapor helyett teljesen jó a megszokott petrezselyemzöld, de nekem ebben a melegben most valahogy jobban bejött a kapor-joghurt párosítás)
A feltétet sem bonyolítottam túl, míg párolódott a karalábé, el is készült: 
egy kicsontozott csirkemellet vastagabb csíkokra vágtam, megborsoztam és 1-1 ek vaj-oliva keverékén pirosra sütöttem úgy, hogy mikor már szinte kész volt, megsóztam, és dobálgatva kevertem rajta párat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése