2010. július 21., szerda

Alkotói válság

Nagyképű kijelentést teszek: alkotói válságba estem ;-)))
Kezdőként megint csak nem tudom, hogy csinálják a nagyok (lásd itt rögtön balra, az "őket én olvasom" fejezet alatt (is), de nincs kedvem új receptekhez.
Sőt, vannak napok, amikor a régiekhez sem.

Pedig egy időre a meleg is elment, és még csak nem is nyaralunk, (mint megint csak annyian innen balról)...
De volt már ilyen akkor is, amikor konyhai próbálkozásaimról nem vezettem efféle naplót.
Pedig főzni kell, főzni jó.

De biztos jobb, mint napokon keresztül pizzát és tésztát enni.
De ugye az alkotói válságnak nincs indoka... ;-)))
Azért időnként készül valami a konyhában, ez például még a nagy melegekben:

Spenótos gnocchi 
(az én esetemben akár mángoldos túrógombóc fedőnéven is szerepelhetne)
hozzávalók


25 dkg párolt spenót v. mángold
4 nagy szelet fehér kenyér
5 dkg parmezán
só, bors, szerecsendió
2 dl tej
2 tojás
25 dkg ricotta (vagy az én esetben szemcsés magyar túró)
2 ek fenyőmag
10 dkg vaj
1 csokor zsálya
ha kell, akkor némi zsemlemorzsa, gríz vagy liszt


A kenyérszeletek héját levágom, a belét felkockázom, és beáztatom a tejbe és 15 percet (minimum) állni hagyom. A fenyőmagot világosra pirítom.
A megpárolt spenóthoz (mángoldhoz) adom az alaposan kicsavart kenyérbelet, a tojásokat, a ricottát (a sima tehéntúró is megteszi) a lereszelt parmezánt, a fenyőmagot és elkeverem. Sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval. Kb. a mi túrógombócunkhoz hasonló állagot kell kapni, ha hígabb, akkor kis zsemlemorzsát, grízt vagy lisztet adok hozzá. Minimum 1 órára (de akár egész éjjelre) a hűtőbe rakom pihenni.
Egy nagy fazékban vizet forralok, megsózom, a tésztából kb 10 forintos átmérőjű gombócokat formázok és kisebb adagokban kifőzöm őket.
Míg a gombócok főnek felolvasztom a vajat, és alacsony lángon kiforralom belőle a víztartalmát. Mikor már nem habzik, és kicsit barnulni kezd, beledobom az apróra vágott zsályát.
Erre szedem a gombócokat, amit friss parmezán forgácsokkal tálalok. Megszórhatom még fenyőmaggal és vághatok rá aszalt paradicsomot.

3 megjegyzés:

  1. most én is épp ilyen válságot élek meg... néha van ilyen :)

    VálaszTörlés
  2. A meleg is ludas, mikor semmi kedve az embernek a konyhában álldogálni. Lesz ez még jobb is. Kitartást Viszont nagyon guszta az étel

    VálaszTörlés