2010. június 23., szerda

Kertiparty helyett hedonista vendéglátás II.

Ha bármilyen vendégségnek nézek elébe, alapvető szempont, hogy mindent úgy elő tudjak készíteni, hogy a vendégek érkezésekor se a konyha, se a háziasszony (azaz én) ne legyen leharcolt állapotban.
Ugranak tehát a hirtelen, pl. zsírban sült dolgok, maradnak a jól előkészíthetők és sütőben süthetők..
Viszont cserébe ez az az alkalom, amikor hajlandó vagyok igazi babrás, sok törődést vagy sok időt igénylő ételeket is csinálni, szemben a hétköznapok villámfőzésével.
Tehát, ez a mostani vendégség is úgy zajlott, hogy az összes húsnemű dolgot bepácoltam előző este, megcsináltam a tabouleh-t, az uborkasalátát. A vendégség napjára így csak a leves, a krumpli és a desszert maradt. Na, meg az utolsó pillanatban beiktatott Dolce Vita féle lepénykenyér (ami valóban nem kevés törődést igényelt).

Zsályás baconos csirkemáj
hozzávalók

  • 50 dkg megtisztított csirkemáj egészben
  • 1 marék zsálya
  • 1/2 dl worchester szósz
  • bors
  • 2 ek olaj
  • 25 dkg bacon


A zsályát összemorzsolom, elkeverem a borssal, worchester szósszal és az olajjal. Szorosan betekerem egy-egy szelet baconbe, fogpiszkálóval átszúrva rögzítem. Egy műanyagdobozba teszem, ráöntöm a pácot és egy éjjelre visszateszem a hűtőbe. Másnap egy jénaiba teszem őket, és kb. 1 óra alatt 180°C-on megsütöm őket.



Tejben-vajban sült krumpli
hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 3 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma vagy egy fej lilahagyma
  • só, bors, kakukkfű
Egy jénaitálat kivajazunk. A krumplit meghámozzuk, és olyan vékony szeletekre karikázzuk, amire csak tudjuk (1mm) A lilahagymát meghámozom és felkarikázom VAGY a fokhagymát megpucolom és apróra vágom. Ha friss kakukkfüvet használok, lehúzom a levélkéket a vastagabb szárrészekről és ezt meg a többi fűszert, sót is a krumplira teszem és kézzel jól átforgatom.
A vajat megolvasztom, hozzáöntöm a tejet és a tejfölt és a krumplira öntöm. A tálat alufóliával lefedem, és 180°C-on 1 órát sütöm, majd levéve az alufóliát még egy órát (addig, míg a folyadék nagy része el nem tűnik róla, és a teteje pirosra nem pirul)
Érdemes a tepsit sütőpapírral bélelni, vagy a krumplit sütőzacskóba tenni (a végén azt kivágva sütni), mert rendesen oda tud sülni a vajas-tejes keverék.


Kofta

hozzávalók

  • 75 dkg darált bárányhús (nálam most marhából készült)
  • 2 karéj száraz kenyér
  • 1 kis hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 ek római kömény
  • 1 tk borskeverék
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 marék pisztácia
  • ha nem áll össze: 1 tojás


8-10 hurkapálcát vagy bambusznyársat áztassunk vízbe. A kenyérről vágjuk le a héját és áztassuk vízbe. A pisztáciát törjük durvára (mozsárban vagy késsel) A hagymát, fokhagymát, petrezselymet vágjuk apróra. A kenyeret csavarjuk ki, egy tálban keverjük el a fűszerekkel, hagymával, petrezselyemmel. Adjuk hozzá a darált húst, és jól dolgozzuk össze. és formázzunk kis golyókat belőle és négyet-ötöt húzzunk egy-egy nyársra. A nyársakat pihentessük 30 percig. Legjobb grillen sütni, de lehet sütőben is: egy akkora tepsit keressünk, aminek a szélei megtartják a nyárs két végét, így a húsgombócok nem érik el a tepsi alját. Sütőben 30 perc alatt átsül, közben esetleg egyszer meg lehet fordítani.
Ez is jó piknikre, finom hidegen is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése