Tehát, most is kívánós lettem a kelkáposztára, ugyanakkor nem akartam mégsem a hagyományos, magyar módon elkövetni a főzeléket, mert egyrészt nyár van (ha meleg nincs is épp), minden hozzávaló "új" volt, és nem akartam őket elnehezíteni nagyon, ezért kicsit letértem a hagyomány útjáról.
A kelkáposztát a végén jól lepirítottam, így isteni édes, karamelles íze lett, amit krémessé oldott a tejszín.... Tényleg jó lett. Aki spórol a kalóriával, biztos helyettesítheti a főzőtejszínt akár joghurttal is, de akkor annak kicsit kesernyés ízével számolni kell. Én most úgy döntöttem, hogy az egy adagban egy fél deci csökkentett zsírtartalmú (15%) főzőtejszín nem öl meg... (apropó, nem tudja valaki, mi lett a Milli 3%-os főzőkrémjével? Azt valamikor jól tudtam használni minden ilyen esetben)
Krémes kelkáposzta újkrumplival
hozzávalók
- 1 közepes fej új kelkáposzta
- 1/2 kg újkrumpli
- 1 nagy fej új lilahagyma
- 6-8 gerezd új fokhagyma
- 1 ek olivaolaj vagy vaj
- 1 dl főzőtejszín
- só, bors, őrölt kömény
Közben megpucolom az újkrumplit is, ha kell félbe-negyedbe vágom őket. A lilahagymát rusztikus szeletekre vagy gerezdekre, a fokhagymát is nagyobb szeletekre vágom. Az olajat felforrósítom, megsütöm benne a hagymát, hozzáadom a fokhagymát, azt is futtatom vele 1 percig, majd ráöntöm a krumplit. 4-5 percig sokat keverve kérget sütök rá, majd hozzáadom a felcsíkozott kelkáposztát. Felöntöm egy kis adaggal a kel főzővizéből, fűszerezem és lefedve párolom. Közben ellenőrzöm, ha a krumpli nem puha, de már elfőtte a levét, akkor mindig hozzáöntök még a főzővízből. Mikor a krumpli kész, leveszem róla a fedőt, és elfőzöm róla a maradék levet (ha van) és hozzáöntöm a tejszínt és még 2 percig lefedve párolom. Ekkor a tejszín szépen krémesen besűrűsödik.
Pirosra sütött csirkemell kockákkal / szeletekkel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése