2010. május 1., szombat

Első tavaszi vendégség

Megejtettük az idei első tavaszi vendégséget, ami azt jelenti, hogy már szinte kerti parti volt. Nem egészen, mert a teljes kertiséghez hiányzott még a grillezés, ma még minden a konyhában készült, de enni már a teraszon ettünk.
Azért ez sem utolsó dolog.

A menü a következő volt:

medvehagymaleves
szilvalekváros csirkecomb tabouleh-val és salátával (kevésbé moderneknek parmezános krumplipürével)
almás fordított süti


Kellemes meglepetés ért a Nagycsarnokban, mert én kis botor, azt hittem, már vége a medvehagyma szezonnak. Ehhez képest ugyanannyiért, mint pár hete kaptam egy másfélszer akkora gyönyör, friss csokrot. Nem lehetett kétséges, hogy akkor a terv borul, és ez lesz a leves alapanyag. (az előtte megvett spárgát, amiből leves helyett meg meleg salátát akartam csinálni, eltettem holnapra)
A szilvalekváros csirkecombba lilafüge blogját olvasva szerettem bele, csak minimálisat variáltam rajta.
Az almás sütit is más ihlette, valamelyikben az oldalt feltüntetett kedvenc blogjaimban meg is található, de mivel kinyomtattam csak a receptet, már nem tudom, kitől származik az eredeti, ami egy szilvás cobbler volt. Ezúton kérek elnézést, a forrás pontos fel nem tüntetése miatt, de egyszerűen nem találom, honnan lőttem pontosan. Jav.: meglett, úgy látszik a menü összehangban volt, mert ennek ötletgazdája is thai snack vacsora részeként kicsit nehéz volt megtalálni.

Medvehagyma leves
A medvehagyma szerintem úgy jó, ahogy van, ezért minimális ízesítéssel, egyszerűen szeretem elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 1 nagy v. 2 kisebb krumpli
  • 1 fej hagyma vagy egy csokor újhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl főzőtejszín, 
  • ha van hús v. zöldségleves alaplé
  • só, bors, szerecsendió



A hagymát felkockázom (a méret nem lényeg, mert le lesz turmixolva), a felolvasztott vajon megpirítom. A krumplit kockára vágva hozzáadom, kicsit lepirítom, sózom, majd felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi. Kb. öt perc főzés után hozzáadom a laskára vágott medvehagyma felét, ezzel puhára főzöm és leturmixolom. Felöntöm a tejszínnel, annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, és felforralom, lezárom. Hozzáadom a medvehagyma másik felét, de ezt már vékony csíkokra vágva, fűszerezem, keverek rajta egyet, és tálalásig lefedem.
Azért teszem két részben hozzá a medvehagymát, hogy az egyik teljesen kiadhassa az ízét (a krumpli is átveszi főzés közben), de ebből kifő minden. Így a másikban maradnak az értékes anyagok (ugyebár, gyógynövény, és akár nyersen is fogyasztható)


Valami kellemes lágy sajttal, pirítóssal és balzsamecettel tálalom.


Szilvalekváros csirkecombok
Bizarr ötletnek tűnhet annak, akinek nem kedvencei az aszalt szilvás, meg a mézes ételek. 
Az utolsó üveg saját szilvából befőzött (pontosabban, besütött, mert sütőben készült) szilvalekváromat áldoztam be a célra. Ehhez egy gramm cukor sem került, ezért tulajdonképpen nem volt édes egyáltalán, ezért is tettem hozzá mézet, ami lilafüge receptjében nem szerepelt. A bor is azért került hozzá, mert a lekvárom elég sűrű volt, és víz helyett ezzel higítottam, hiszen a húsnak (is) csak jót tesz az alkohol. Ideális vendégváró, a minimális macera előző nap van vele, másnap már csak sütni kell, nem is nagyon sokáig. "Sajnos", az utolsó falatig elfogyott, kép így nem készült róla.

Hozzávalók (6 főre):

  • 6 filézett csirkecomb (alsó-felső)
  • pác:
  • 2 dl szilvalekvár
  • 2 ek méz (ha a lekvár nem édes)
  • 1tk gyömbér
  • 1 dl balzsamecet
  • 1,5 dl szójaszósz
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 tk örölt koriander
  • 1/2 tk bors (rózsa vagy borskeverék)

A pácot összekeverem (természetesen, a legjobb, ha mindent frissen őrölök), beleteszem a csirkecombokat, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap egy jénai öntöm az egészet, alufóliával letakarom, és 180°C-on 1 órát sütöm. Az utolsó 15 percre leveszem az alufóliát, hogy a combok meg tudjanak pirulni és a páclé is besűrűsödjön egy kicsit. A só nem hiányzik a receptből, a szója miatt én egyáltalán nem sóztam, nem is kellett.


Tabouleh
Nem állítom, hogy ez egy eredeti recept. Mi így szeretjük. Ahogy kicsit tavaszodik, állandó köretünk, grillezéskor kötelezően, de jó csak úgy egymagában is.



Hozzávalók (6-8 főre):

  • 1 pohár kuszkusz (aprószemű, előgőzölt)
  • 1 nagyobb paradicsom,
  • 10 cm kígyóuborka
  • 1 marék magozott olajbogyó
  • 1 negyed kaliforniai paprika
  • 1 csili (opcionális)
  • 1 csésze konzerv csicseriborsó (opcionális, most épp volt, máskor nem kerül bele)
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 lilahagyma
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk kurkuma
  • 1-1 nagy csokor friss menta, petrezselyem
  • 1 dl extra szűz (esetleg szűretlen) olivaolaj
  • só, bors

A kuszkuszt fele mennyiségű forralt vízzel felöntöm, 15 percre lefedem. Közben minden hozzávalót apróra vágok. A kuszkuszra öntöm a fűszereket és az olivaolajat, átkeverem. Hozzáöntöm az apróra kockázott zöldségeket, és ezzel is átkeverem. Fogyasztásig hűtőbe teszem, a legfinomabb, ha van ideje összeérni, így akár egész éjszaka is ott dekkolhat, csak javára válik.


Almás fordított


Ez lesz a szilvás sütiből, ha a bevásárlást végző hirtelen elkanyarodik a fagyasztópult mellől, és másfelé véve az irányt, elfelejt szilvát venni. De almával is finom lett, sőt, megszavazták a vendégek, hogy nekik pont almás kellett. Megint csak jó vendégvárónak bizonyult, összeraktam előre, és mikor megérkeztek, dugtam a sütőbe, így az ebéd végére megsült és fogyaszthatóra hűlt, jól olvadt rajta a fagyi.
Lilafüge receptjét főleg a liszt terén variáltam át, ő sima lisztet használ, én kicsit reformabbra vettem a figurát, szerintem használt neki. Egyébként ezt az összetételt használom a hétköznapi almás morzsásomnál is, ott kellemes diós ízt ad a sötét nádcukor és ezek a lisztfajták.

Hozzávalók (6 főre):

  • 6 nagy alma meghámozva, kimagozva, nyolcadba vágva
  • 3 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 ek fahéj
  • 1 citrom reszelt héja és egy fél leve


a tésztához:
  • 10 dkg zabkorpa
  • 15 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • csipet só


A vajból, cukorból karamellt készítettem, beleraktam az almagerezdeket, megszórtam fahéjjal, és rövid ideig, kevergetve, hogy a karamell feloldódjon, pároltam.
Egy kerek piteformát kivajaztam, beleöntöttem a karamelles almát.
A tészta hozzávalóit robotgéppel összedolgoztam (először a szilárdakat, aztán adtam hozzá a tojást és a tejszínt). Galuska vagy annál valamivel sűrűbb tésztát kaptam, amit rákanalaztam az almára, és igyekeztem egyenletesen eloszlatni. 
170°C-on sütöttem, kicsit több, mint 45 percig. Akkor nyilvánítottam késznek, amikor a tészta már nem süppedt be enyhe nyomásra, hanem tartása volt, és szépen meg is pirult.
Vanília fagyival tálaltam, ami a langyos sütin szépen megolvadt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése