A spárga elkészítését sem szoktam túlvariálni, korábban leginkább leves vagy rizottó készült belőle. Aztán valamilyen olasz témájú szakácskönyvben bukkantam erre a receptre, azóta ez a favorit.
Pucolással együtt 40 perc alatt az asztalon az étel. De ma pl. betettem előkészítve szépen a sütőbe, beprogramoztam, és már csak annyi dolgom volt, mikor hazaértünk, hogy ráolvasztottam a sajtot, kenyeret vágtam hozzá.
Meleg spárga saláta
hozzávalók (főételként ez 1-1,5 személyre elég, salátaként 2-3-nak)
1 csomag spárga
1 csomag pármai jellegű sonka (pl. Pick Angelo)
2-3 dkg parmezán reszelve vagy vékony szeletekre vágva
kis olivaolaj
bors
balzsamecet (ha van, a sűrített változat a legfinomabb)
esetleg 1-2 ek pesto
A spárgát előkészítem: ha zöld spárgával dolgozom, csak meg szoktam mosni, letörök az aljából annyit, ahol meghajlítva el akar törni, és kész. Ha fehér spárgával, akkor a zöld spárgához képest még meg is hámozom (nagyon nagyon vékonyan) olyan 2/3 magasságig, szitára vagy párolóbetétre teszem, és gőzön , lefedve10 percet előpárolom.
Vékonyan kiolajozok egy jénait.
4-5 szál spárgát összefogok, betekerem 1 szelet sonkával. A kötegeket egymás mellé rakom a jénaiba. Borsozom, meglocsolom némi balzsamecettel, olivaolajjal. Én sózni egyáltalán nem szoktam, nekem elég az, amit a sonkától átvesz.
20 percet sütöm 170°C-on. Ekkor kiveszem, megszóróm a parmezánnal, amit 1-2 perc alatt ráolvasztok. Kiveszem, tálaláskor megint meglocsolom balzsamecettel, ha van (nálunk épp most csináltam frissen házit), mehet rá 1 ek pesto.
Friss baguettel és egy pohár borral komplett, de könnyű ebéd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése