2011. november 27., vasárnap

15 perc alatt a Távol-Keletre?

Nem merném megkockáztatni, hogy az alábbi fogást japánnak nevezzem, mert mivel a saját agyszüleményem, így egészen biztos semmilyen japán fogásra nem hasonlít, még akkor sem, ha egyébként valóban sok japánra is jellemző fűszer, hozzávaló ízesíti.
A múzsa megint csak a rohanás volt, és az, hogy nem kelljen sok hozzávaló az ételbe. Így tulajdonképpen három fő hozzávaló került bele, a többi olyasmi, ami egy nemzetközi ízesítőkkel jól felszerelt kamraszekrényben megtalálható elvileg. Így pár perc alatt tényleg messzire "utazhatunk" ebből a mostani trutymóból.
Leggyakrabban nem is szűzpecsenyéből szoktam csinálni, hanem vörös tonhalból vagy lazac derékból, de most nem volt halam, ezért "fanyalodtam" a szűzpecsenyére.
Gyors, majdnem japán
  • 1 közepes sertésszűz
  • 2 nagyobb fej fejessaláta
  • 2 csomag újhagyma
  • 3-4 marék szezámmag
  • 0,5 dl szezámolaj
  • 1 dl rizsecet
  • 0,5 dl szójaszósz
  • 4-5 ek méz vagy barnacukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisujjnyi gyömbér
  • 1-2 ek ketjap manis (sűrű, édes indonéz szójaszósz, elhagyható)
  • só, bors
  • olaj (mogyoró vagy oliva)
A fejessalátát leveleire bontom, megmosom, salátacentrifugával vagy törlőkendővel leszárítom róla a vizet. Az újhagymát nagyobb karikákra vágom.
Egy kis befőttesüvegbe öntöm a szezámolajat, a rizsecetet, szójaszószt, a mézet v. barnacukrot, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért, sózom, borsozom. Ráteszem az üveg kupakját és alaposan összerázom.
A sertésszüzet lehártyázom, két ujjnyi vastag szeletekre vágom, minden oldalukon megborsozom őket. Kézzel vékonyan átkenem őket olajjal és azt a két oldalát, amit majd sütni fogok, belenyomom a szezámmagba. A maradék szezámmagot kicsit átpirítom és félreteszem megszórni a salátát.
Forró serpenyőben oldalanként 1-1 percet sütöm, majd ha használok ketjap manist, akkor az épp felül lévő oldalára 1-2 evőkanállal csorgatok belőle, megfordítom, és újabb 1 percet sütöm. A most felül lévő oldalt is megcsorgatom ketjap manisszal, megint megfordítom, és megint 1 percet sütöm.
Megsózom a húsokat, lefedem alufóliával vagy egy fedővel a serpenyőt, és annyit hagyom állni, amennyit összesen sült (esetleg meg lehet közben fordítani, mivel a serpenyő forró, és még megéghet a hús)
Egy tányérra szedek a salátalevelekből, megszórom hagymakarikákkal, a pirított szezámmaggal, megöntözöm az öntettel és mellé szedem a húst is.

Ketjap manis és az összes többi hozzávaló kapható pl. a Corában, ahová az Ázsia Bolt szállít be hasonló dolgokat az utóbbi időben, így egész tisztességes nemzetközi polca van mostanság az áruháznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése