2010. november 9., kedd

Kis semmiség... mégis ebéd

Sokszor járok úgy, hogy túl sokat veszek valamilyen zöldségből, aztán visszamarad egy része. Én meg -jó sváb lány módjára- sajnálom kidobni. Aztán hervadozik, darvadozik a spájzban, és vagy eszembe jut valami a felhasználására (ilyenkor egészen konkrétan olyan nagy-nagy elégedettség tölt el, mintha milliókat spóroltam volna ;-) vagy kidobom (és szinte hallom nagyapámat -aki egyébként a család nem sváb részét képviselte- a pazarlásra panaszkodni).




Jelen esetben egy árva cukkinim maradt a kamrapolcon, meg egy fél csomag felbontott Pick Angelo sonka. Szinte "stahlkonyhája" szituáció....

És úgy is gyakran járok, hogy mire kitalálom, mit kap enni a két fiú (sokszor már nekik is külön főzök, ami kész őrület!), addigra a magam ebédjére már ötletem sincs, nem, hogy előrelátóan bevásároltam volna a hozzávalókat.

A két halmaz metszeteként született meg ez a nagyon bonyolult* ;-), viszonylag gyors fogás. (csak azért viszonylag gyors, mert azért a cukkiniszeletek kisütése eltart egy ideig, és ott is kell mellette lenni)

*már nem tudom, melyik gasztroblogon olvastam, hogy minden receptnek tekinthető, amiben háromnál több összetevő van... tehát ez igenis egy recept! ;-)

Szalonnás cukkinilepény 
(hozzávalók 1 főre)

1 kis cukkini
4-5 szelet pármai jellegű sonka
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
só, bors, olivaolaj


A cukkinit megmosom és hajszálvékony (kb. 1-2 mm-es) karikákra vágom. Egy húsz centis serpenyőben átsütöm a sonkák mindkét oldalát, majd félreteszem őket. A fokhagymát megpucolom és vékony szeletekre vágom. A serpenyőt (ha a sonka nem volt zsíros, és nem sült ki belőle) nagyon picit beolajozom, átfuttatom rajta a fokhagymát, és azt is félreteszem. Ha kell, ismét kis olajozás és szépen szeletenként kisütöm a cukkini karikákat (tehát mindig csak annyit teszek bele, hogy ne fedjék egymást). A tojásokat felütöm, felverem, sóval, borssal ízesítem.
A serpenyőbe visszateszem a sonkaszeleteket, rászórom a fokhagymát, szépen rárétegezem a cukkini karikákat, úgy, hogy egyenletesen borítsa be a sonkát majd erre az alapra öntöm a tojást, és ízlés szerint keményebbre vagy rezgősre sütöm.

Salátával tálalom.
Ha valaki nem számolja a kalóriákat és nem fél a kilóktól, a lepényt megszórhatja valamilyen aromásabb reszelt sajttal, esetleg a tojás-cukkini arányon is változtathat (kevesebb cukkini, több tojás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése