2010. október 6., szerda

Slow food

De még milyen lassú... még sincs vele túl sok gond, és ez benne a lényeg.
Azaz, persze "fejben" ott kell lenni, mert ez nem az a kategória, amikor a család hazaesik a kirándulásról, mindenki éhes, és 15 percen belül ebédet lehet tenni az asztalra, hanem előre megfontoltan kell elkövetni. Szóval, tény, hogy be kell vásárolni, célirányosan, mert ezt nem lehet csak a kamrai maradékokból összerántani, tény, hogy kell kb. 20 perc, míg az ember összerakja a fazékba valót: húst kockáz és süt, zöldséget pucol és aprít.... de aztán mehet az egész a sütőbe, és akár egy egész éjszakát vagy egy családi kirándulás idejére is, és sülhet a viszonylag alacsony hőmérsékleten órákig. (3-4 óra a kötelező minimum)

Ilyen típusú ételt gyakran szoktam csinálni, és sok variációban (egyben már itt a blogban is volt). Mert az is jó a dologban, hogy variálható, a végeredmény sokféle lehet a kis változtatásokkal. Lehet sörrel, barna sörrel, borral csinálni, sőt, nyár végén, mivel más nem volt itthon egyszer radlerrel (fiam definíciója szerint citromos "játék"sörrel) is csináltam.

Lehet variálni a belekerülő zöldségeket, sőt, ha ezeket áttörjük a szafttal, még akkor is más jellege lesz az ételnek, mint ha a zöldségeket egyben hagyva adjuk fel mellé (hiszen tudjuk: a lecsónak is más az íze, ha a paprikát nem karikára, hanem kockára, ne adj Isten csíkokra vágjuk ;-) Tehetünk mellé babot vagy akár lencsét, megfő a hosszú sütési idő alatt az is mellette.

Szóval, a recept egyszerű:

- végy egy jó darab, nem túl zsíros marhahúst (comb, hátszín, fehérpecsenye), 4 személyre 1 kg körül.
 -végy egy olyan nagyon nagy lábast, amit a sütőben is lehet használni (ha nincs, akkor itt jó egy serpenyő, és a sütőben sütéshez akkor majd egy tepsi kell), önts bele két-három evőkanálnyi vajat vagy olajat
- vágd a húst nagy kockákra (akár gyerekököl nagyságúak is lehetnek),
- süsd őket részletekben pirosra,
- tedd félre a már kisülteket,
- ha az utolsó adag is pirosra sült, tedd vissza mindet a fazékba,
- vágj gerezdekre 3-4 fej hagymát, kicsit szedd szét a gerezdeket,
- pucolj meg 3-4 gerezd fokhagymát és a hagymával együtt dobd őket a húshoz
- tisztítsd meg a zöldségeket, amit együtt akarsz sütni a hússal, és vágd nagyobb darabokra őket, mintha húslevesbe tennéd.
- mehet bele sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta
-ha tartalmasabbra akarod, akár gomba is (egyben) vagy ahogy írtam, és ahogy az ének mondja: csicseriborsó, bab, lencse. Mehet bele akár krumpli is, bár az szétfő a sütés hosszú ideje alatt.
-köss egy kis fűszercsokrot (petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, babér és bármi más, ami van a kertben, és szereted) vagy egy teatojásba tedd ugyanezeket a szárazfűszerként és még egy rúd fahéjat (még jobb, ha van kassziád, azaz kínai fahéjad), egy ek borsot, egy tk. szegfűborsot egészben, egy kis darab szerencsendiót,
- sózd meg az egészet, és akár össze is keverheted,
- az egészet öntsd fel sörrel vagy borral, úgy, hogy 2/3-ig legyen, majd vízzel úgy, hogy majdnem az egészet ellepje a folyadék
- tedd rá a fedőt vagy fedd be alufóliával jó szorosan,
- 15 percig magas hőmérsékleten süljön (170-180°C), aztán lehet mérsékelni a tüzet és magára hagyni a lábast


Főzhetünk hozzá hajában krumplit, amit negyedelve pirosra sütünk a sütőben (ez van a fotón), vagy egyszerűen csak kenyeret pirítunk és megkenjük dijoni mustárral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése