2010. október 8., péntek

Fityisz a hidegnek....

De jó is lenne bemutatni neki, és visszahozni a vénasszonyok nyarát... De persze nem lehet, sőt, alighanem magam is rájátszom az őszre, ma például sztrapacska volt, "classic" (vagy klasický) változatban: pirított savanyúkáposztával, pár napja a jó kis tartalmas marhahúsos egytál, és sütőtök ételek meg cékla...
Persze, szeretem mindet, de azért mind olyan nagyon melegítős, őszi étel... és olyan jó lenne egy kicsit emlékezni a mediterrán napsütésre, a tengerre...

Ahogy a Sparban pár hete megláttam az első füge szállítmányt, már ment is az emlékezés.... Szerencsére, azóta permanensen kapható, négydarabos kiszerelésben (400 Ft körüli áron), így azóta már háromszor volt ez a saláta.  (csak azt nem sikerül megfejtenem, hogy a négy darabos dobozt miért címzik a gyerekeknek?)



Amúgy is imádok minden olyan salátát, amiben gyümölcs is van: alma, körte, szőlő, narancs bármikor jó egy kis rukkolával. Ebből itt lent a sonka simán elhagyható, én csak azért tettem bele, mert nálunk ez most egy önálló ebéd volt, férfiaknak meg hús nélkül ebédet tálalni.... ;-)

Füge-kéksajt-sonka trió
(hozzávalók 4 személyre)

  • 4 szem füge
  • 15 dkg kéksajt (gorgonzola vagy bármilyen más kéksajt, amit kapunk vagy szeretünk)
  • 1 zacskó rukkola
  • 5 dkg vékonyra szeletelt pármai jelegű sonka (elhagyható)
  • 2-3 szál újhagyma, vagy 1 kis édes lilahagyma
  • 1 marék dió
  • 1 marék bazsalikom
  • balzsamecet
  • extraszűz olivaolaj
  • bors
Egy nagy tányérra halmozzuk a rukkolát, összeforgatjuk az összetépkedett bazsalikom levéllel. Megszórjuk a karikára vágott újhagymával. A sonkát összetépkedjük, a sajtot nagyobb darabokra morzsoljuk, és azt is a rukkolára tesszük. A fügéket gerezdekre vágjuk, a tányér szélére ültetjük őket. A diót kicsit megpirítjuk, ha kihűlt megszórjuk vele a salátát, majd megszórjuk frissen őrölt borssal. A tányérján mindenki meglocsolja a saját ízlése szerint olivával és balzsamecettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése