2010. június 1., kedd

Turbolyás zöldborsókrémleves

A csuda se tudja ebben az időben, mihez igazodjon, mi számít most épp "idény" zöldségnek: a zöldborsó, turbolya, amiből végül a levest főztem, vagy inkább abba a levesbe kellett volna belefognom, amit még a télen ettem a balatonszemesi Kistücsökben, amihez savanyú káposztát és véres hurkát kellett volna beszereznem a piacon...

Persze, csak ironizálok, a kert, meg a piacok választ adnak: ha nem is hisszük, tavasz van az ottani választék eligazít. Nálam a kertben például turbolyaerdőm nőtt (kicsit sokat vetettem, mert a jó múltkor alig keltek ki a magok... most meg...)
Szóval, napok óta készültem a turbolyaerdő megtizedelésére, aztán valahogy úgy alakult, hogy minden nap kicsit csúszott a dolog, és csak mostanra sikerült.
De legyen bármilyen is a hőmérséklet, egy kis friss ízeket tartalmazó krémleves mindig jó: ilyen időben, mert átmelegít, a normálisban pedig a zsenge ízek és a friss zöld szín miatt.

Turbolyás zöldborsókrém leves
hozzávalók 4 személyre
  • 30 dkg (bontva) zöldborsó
  • 2 nagy csokor turbolya
  • 1 csomag újhagyma vagy 1 fej hagyma
  • 1 nagyobb krumpli
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1,5 liter hús vagy zöldségalaplé (vagy víz)
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olivaolaj
  • só, bors
a tálaláshoz:
  • teljeskiőrlésű búza v. rozskenyér
  • füstölt sonka
  • sűrített balzsamecet (opcionális)
  • tejszín vagy mascarpone (opcionális)
A vajat és az olivaolajat összeolvasztom, megfuttatom benne a hagymát (nem kell apróra vágni, mert a végén turmixolni fogjuk). Kis kockára vágva rádobom a krumplit, megsózom, kevergetve félpuhára párolom. Hozzáöntöm a zöldborsót. A turbolya delét durvára vágom, és azt is beledobom. felöntöm annyi alaplével, amennyi elfedi, és fedő alatt puhára főzöm. (a borsónak nem kell sok idő, ezért a krumplit kell ellenőrizni) Leturmixolom, hozzáöntöm a főzőtejszínt, a maradék alaplevet, sózom, borsozom, felforralom és lezárom a tüzet alatta. Belekeverem a maradék turbolyát apróra vágva. Tálalás előtt adok neki pár percet lefedve, hogy a friss turbolya illata átjárja.

Levesbetétnek sonkát sütök hozzá és kenyérkockákat.
Ha van maradék húsvéti sonka a fagyasztóban, elő lehet azt is venni, kis kockára vágva kisütni.
Ha nincs, akkor valamilyen pármai jellegű sonkát (nálam Pick Angelo sonka) sütünk ki saját zsírján.
Szerintem teljes kiőrlésű vagy valamilyen rusztikusabb kenyérrel (akár valami jófajta magosból) a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése