2010. június 11., péntek

Morzsasüti

Avagy nomen est süti és azért imádom?

A világ legegyszerűbb édessége, amit persze lehet aztán cifrázni, variálni, de ettől még nem lesz sokkal bonyolultabb csak szebb és egy kicsit rafináltabb.
Annyira egyszerű, hogy az amúgy kétbalkezes fiam is öt perc alatt megtanulta és simán csinál magának egy adagot a délutáni tanulás alatt.

Sokféle gyümölcsből működik, itt egyet érdemes szem előtt tartani: ha mirelit vagy sok levet tartalmazó gyümölcsöt használunk, érdemes rövidebbre venni a sütési időt, míg, ha pl. almát vagy rebarbarát, akkor vagy kicsit átpárolni előtte, vagy hosszabb ideig sütni.
Én most almából csináltam, de komolyan kacérkodtam az erdei gyümölcsös változattal is, de lehet barackból rebarbarából, eperből, szilvából vagy keverni a gyümölcsöket....

Morzsasüti (crumble)
hozzávalók 4 személyre

  • 4 alma vagy 50 dkg más friss gyümölcs
  • 5 ek teljes kiőrlésű liszt
  • 5 ek zabpehely vagy zabkorpa
  • 3 ek +1ek barnacukor
  • 3 ek vaj + valamennyi a tál kikenéséhez
  • 1 tk őrölt fahéj (és ízlés szerint 1 kk őrölt szegfűszeg, vagy kardamom)
  • 1 fél citrom leve és héja

A lisztet, zabpelyhet/korpát, 3 ek cukrot egy késes robotgépbe teszem és összekeverem. Hozzáteszem a vajat, és szakaszosan üzemeltetve a gépet morzsásra keverem.
Egy nagyobb lapos tálat (vagy fejenként 1 kis lapos formát (IKEA-ban kapható) kivajazok, a gyümölcsöt megtisztítom és (ha kell) felkockázom. Nem kell nagyon apróra vágni. Rácsavarom a citrom levét (magokat kiveszem), ráreszelem a héját, hozzákeverem a cukrot és a fűszereket és kézzel jól összeforgatom. Elegyengetem a kockákat és rásimítom a morzsát. Nem kell ezt sem túl precízen csinálni, de azért mindenhová jusson belőle.
Sütőbe teszem, és 175°C-on sütöm. Ha alma a gyümölcs, és nem pároltam elő, akkor 40-45 percig, ha eper, málna vagy erdei gyümölcs, akkor 15-20 percig. Lényeg, hogy a morzsa ne égjen meg (mint most nekem egy kicsit), de a gyümölcs átpárolódjon, ugyanakkor leveses maradjon.
Vaníliafagylalttal (ami nekem most nem volt itthon) és mentával tálalom.

Mivel télen volt olyan periódus, hogy naponta ettük, morzsából többet szoktam egyszerre csinálni, a maradékot zacskóba öntöm és a hűtőbe teszem.Ameddig a vaj eláll, ez is felhasználható. Ilyenkor csak a gyümölcsöt kell előkapni, mehet rá a morzsa, sütőbe és fél óra alatt minimális munkával (gyümölcs pucolás) kész a desszert.

Mérsékeltebb cukrozással, fagyi nélkül még a fogyókúra alatt sem számít a halálos bűnök közé, bár kétségtelen, hogy a vajtartalom miatt azért nem ajánlanám napi fogyasztását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése