2010. június 8., kedd

A legmegosztóbb étel?

Mi az az étel, amit sokan szeretnek, de legalább annyian már a nevének hallatán is szaladnak kifelé a világból?
Lehetne erről egy szavazást tartani.
Gondolom, lennének azért szép számban versenyzők, rögtön a belsőségek kategóriában (tüdő, pacal, velő, véres dolgok), aztán a tengeri herkentyűk-halak közül... de ott lennének a főzelékek is.
De ha csak a főzelékek alkategóriát nézzük, akkor ez a versenyző vélhetőleg legyőzné a kelkáposztát, sárgarépát, salátát, spenótot, sóskát.
Rákérdeztetek már? Ja, hogy a fotó könnyít a dolgon, de....

...naná, hogy a tökfőzelék.
(a képen oldalt háztartásom legrégebbi eszköze, egy nagymamától anyukámra, majd rám szállt tökgyalu. Én ma is ezzel gyalulom a tököt)
Én egész életemben imádtam (nem úgy, mint a kelt, a sóskát, amire felnőttként kaptam rá, és nem úgy,. mint a sárgarépa- és salátafőzeléket, amivel ma is ki lehet kergetni a világból.
Persze, elég nagy sokk volt, amikor anyukám -kicsit megbolondított- tökfőzeléke után elém rakták a menzán as e íze. se bűze, spáadt változatot, de én akkor már akkora barátságban voltam a tökkel, hogy jöhetett úgy is.
Annyira szeretem, hogy eszem friss zsenge tökből vagy mirelitből, hidegen, melegen, feltéttel (fasírt vagy pörkölt) vagy akár csak úgy minden nélkül, magában is. Több tányérral is akár.
A fogyókúrában hiányzott is nagyon, aztán a TVPaprikán láttam egy olyan "rántás" készítési eljárást, amivel már be mertem vállalni.
A fiam, férjem nem szeretik, azaz, ezt a változatot azért megeszik, ezért csak ritkán engedek a kísértésnek, hogy tökfőzeléket csináljak.

Tökfőzelék anyukám módján
hozzávalók 4 személyre
  • 2 közepes zsenge tök (vagy egy zacskó mirelit)
  • 1 csokor kapor
  • 4 dl tejföl és kefír*
  • 1 tk olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 5 ek liszt
  • só, bors, köménymag
  • 3-4 kockacukor vagy édeske
  • 1 el ecet
  • 1/2-1 liter hús v. zöldségalaplé (esetleg víz)
* ha fogyókúrázunk, akkor 3 dl kefír és 1 dl zsírszegény tejföl, ha nem, akkor fele-fele arányban.)

A tököt meghámozom, legyalulom (a magházát eldobom). Egy lábosba teszem, és felöntöm annyi alaplével / vízzel, ami félig ellepi. Beleteszem az ecetet, cukrot vagy édesítőszert, sózom és közel puhára főzöm (5-10 perc).
Közben egy serpenyőbe teszem az egy teáskanál olajat, ezen megpirítom az apró kockára vágott hagymát. (hamarabb pirul, ha megsózzuk)
Ráteszem a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. Hozzáteszem a paprikát és elkeverem az egészet a tejföl-kefír keverékkel, csomómentesre keverem, majd az egészet hozzáöntöm a tökhöz és felforralom. Fűszerezem, hozzáadom az apróra vágott kaprot (ha valaki nem szereti, akkor csokorban főzze bele az elejétől, a főzés végén pedig dobja ki).
Hogy fogyókúrás maradjon, hasonlóan zsírszegény módon csirkemellből készült pörkölttel tálalom.

2 megjegyzés: