Tény azonban, hogy mióta nem fogyókúrázom, "csak" tartom vagy tartani igyekszem a megtanult alapelveket, egy dologra visszaszoktam: a kávéra. És a kávéhoz, a délutáni szent kávéhoz kell egy szelet sütemény. Önkorlátozómódban saját sütésű zabpelyhes keksz, hedonista üzemmódban más.
Hát, ezért keresem én az olyan sütemény recepteket, ami a lehető legjobban felidézi a régi ízeket, de a lehető legésszerűbben leszűkíti a bevitt kalóriákat.
Felelevenítettem tehát a múltkori konyhai kudarcomat a rebarbarával és Chili és vanília omlóstészta receptjével, és levonva a tanulságokat összehoztam "A" tésztát. Valamint, kipucoltam kicsit a fagyasztót, és felhasználtam a maradék, "minden zacskó alján egy kis adag" fagyasztott gyümölcsöket.
Omlós gyümölcstorta
hozzávalók
- 22,5 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 0,5 dl víz
- 50 dkg vegyes gyümölcs (nálam most erdei mix és őszibarack
- 4 ek kukoricakeményítő
- 4 ek barnacukor
- 4 ek zab-, búzakorpa vagy búzacsíra
- 1 citrom héja reszelve
- őrölt fahéj (esetleg őrölt kardamom és szegfűszeg)
A hűtőből kivéve pici várakozás után kerekre nyújtom, és kibélelek vele egy 25cm-es kapcsos tortaformát (előtte a formát kibélelhetem sűtőpapírral) úgy, hogy az oldalára is jusson tészta olyan 3-4 cm magasan. (úgy is lehet, hogy a kinyújtott tésztából kivágok egy akkora kört, ami befedi a tortaforma alját, majd a maradék tésztát összedolgozom, rudakat sodrok belőle, és ezt rányomkodom a tortaforma oldalára, összetapasztva a kivágott aljjal)
Az alját megszurkálom villával és megszórom zabkorpával. A gyümölcsöket összekeverem egy tálban a cukorral, fahéjjal, keményítővel, citromhéjjal és a tortaformába öntöm.
170°C-on 45-50 percet sütöm. Kivéve szinte azonnal kiveszem a formából és rácsra teszem hűlni.
Tálaláskor feldobható mascarponeval vagy tejszínhabbal és mentával vagy bazsalikommal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése