2010. június 18., péntek

Forró napokon hideg kávé

A mai napig emlékszem a mozdulatra, ahogy magyar évfolyamtársnőnk és szobatársunk görög barátja, és nem mellesleg szintén szobatársunk az egyetemi kollégiumban, laza mozdulatokkal mixelte magának a frappét...
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy hosszú, Görögországban töltött évek után hazaköltöztek, és két éve panziót vezetnek Szécsényben és nem mellesleg görög ételeket is tartanak).
Akkoriban még nem kávéztam, a Nescafét meg azóta sem szeretem, így csak néztem, ahogy minden nap, ugyanabban az időben a jégkockát, sűrített tejet, rengeteg cukrot szertartásosan rázta a shakerben.
Azóta rendesen rákaptam a kávéra, habár a "nes"-es változatok irányában nem enyhültem meg, azért volt alkalmam egy-két igazán finom frappét megkóstolnom, de a Nescaféval egyszerűen nem tudok megbékülni. Egyébként is capuccinot iszom, legalább olyan szertartásosan készítve, mint anno a szobatársunk a maga frappéját.
Melegben viszont mi esne jobban, mint egy jeges capuccino?

Nem boszorkányság, sőt, megéri, mert tulajdonképpen nem csak kellemesen hűsít, de akár desszertként is megállja a helyét.


Jeges capuccino
(hozzávalók 2 főre)
  • 2 adag hosszúkávé
  •  2 dl zsíros tej
  • 1 dl kávétejszín(pl. Maresi), de pótolható sima tejszínnel is
  • 8 jégkocka
  • cukor vagy méz ízlés szerint
  • fahéj, kakaó

A kávét lefőzzük, kihűtjük vagy csak hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha mézet használunk, akkor egy hosszú pohár aljára tesszük az ízlés szerinti mennyiséget. Egy mixerbe vagy késes robotgépbe öntjük a tejet, kávétejszínt, cukrot (ha nem használtunk mézet), és kb. 1 perc alatt felhabosítjuk. Átöntjük a hosszú pohárba. A kávét áttöltjük a mixerbe, hozzátesszük a jeget és ezt is sűrűre kevertetjük a géppel. Óvatosan a tejhez öntjük, úgy, hogy a pohár alján tej maradjon. (ezt úgy a legkönnyebb elérni, ha egy kanalat a pohár fölé tartunk, a kávét erre öntjük rá nagyon lassan)
Hogy még krémesebb legyen, tehetünk bele egy-egy gombóc vanília fagyit is, mint a jegeskávéba, de ez el is hagyható.
A pohár tetejét megszórjuk fahéjjal és kakaóval (vagy csoki reszelékkel).
Szívószállal és koktélkanállal tálaljuk.
Persze, nem fogyókúrás ital, hiába spóroljuk ki a fagyit, nem az az egy gombóc visz minket a bűnbe...meg nem is a cukor vagy a méz. De ahhoz, hogy a tejnek jó habja legyen, sajnos kell belőle a zsíros változat, meg a kis tejszínes beütés. Jó hír viszont, hogy legalább a kávé és a jégkocka teljesen diétás! ;-)
De rendkívüli esetben egy rendkívüli melegben talán megbocsátható a botlás...

Csak azt tudnám, hol a meleg, amiben jól esik a jegeskávé???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése