2010. június 10., csütörtök

Csak az a szép zöld.... spenótfelfújt

Fiam kedvenc étterméből származik, ha nem is a recept, de az ötlet a spenót felfújtra. Régóta tervezem, de még soha nem próbáltam, holott a csokifelfújt kedvelt és meglehetősen gyakori desszert minálunk. Mert egyszerű, mert könnyű vagy legalábbis annak érzi az ember, mert egy adagos, azaz, nem tudja magát teletömni vele, mert az az egy csésze az övé, és kész... (ebből is látszik, hogy mindennek ellenállunk, csak a kísértésnek nem)
Sós felfújtat még soha nem csináltam, de nagyon régen tervezem. Spenótból az éttermi példa után, de kipróbálnám cukkinivel is.

Sokan félnek a felfújttól, holott szerintem nagyon egyszerű a készítése, de ahogy sokan, sokszor leírták, lényeg az időzítés. És nem csak a tálalás időzítése (azaz, inkább a vendég várjon a felfújtra, mint a felfújt a vendégre), hanem magáé a sütésé is: akkor jó, ha már megemelkedett, kicsit akár ki is hasadt a teteje, kívülről szilárd, de belül még egy nagyon kicsit krémes. Mindezt ugye úgy kell eltalálni, hogy az ember nem nyitogatja a sütőajtót, mert felfújtról lévén szó, nem tesz jót a hő és a gőz kiengedése.
Azaz, mégsem olyan egyszerű?
De igen, mert minden "elrontott" formában ehető, sőt finom a végeredmény, épp csak ne fotózzuk és akarjunk vele gasztrofotó pályázatot nyerni... ;-))

Spenótfelfújt kéksajt mártással
hozzávalók 4 személyre (előételként)

a felfújthoz
  • 50 dkg friss spenót
  • 15 dkg ricotta
  • 3 ek vaj + 1 a formák kikenéséhez
  • 3 tojás
  • 2 ek liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
a mártáshoz
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • 15 dkg kéksajt (pl. Gorgonzola, de lehet bármilyen más, erőteljes ízű sajt: camembert, vagy gruyere, de akár parmezán is)

A sütőt begyújtuk és 180°C-ra (légkeverést most hanyagoljuk) előmelegítjük.
A spenótot vékony laskára vágjuk. 1 ek vajat felolvasztunk, és megpároljuk rajta (5-6 perc), míg össze
esik, félretesszük. Egy másik serpenyőben megolvasztjuk a maradék 3 ek vajat, rászórjuk a lisztet és világos zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáöntjük a spenóthoz, gyorsan elkeverjük benne. Hozzákeverjük a ricottát is, fűszerezzük őrölt borssal, őrölt szerecsendióval, sózzuk. Lezárjuk a tüzet alatta és kicsit hűlni hagyjuk. A formákat alaposan kivajazzuk. A forma lehet szuflé forma, de bármilyen kisebb hőálló csésze vagy tálka, végső esetben akár alufólia-forma is)
A tojásokat különválasztjuk, a fehérjéket pici sóval kemény habá verjük. A sárgáját a kicsit kihűlt spenóthoz adjuk és gyorsan elkeverjük benne. Hozzátesszük a habbá vert fehérjét, és könnyű mozdulatokkal ezt is eldolgozzuk benne és kiporciózzuk a kivajazott formákba (csak 3/4-ig szedjük, mert emelkedni fog) Egy nagyobb tepsibe 2 ujjnyi vizet teszünk, ebbe állítjuk a formákat és betoljuk a sütőbe. Gyakran ellenőrizzük (csak kívülről kukucskálva) és minimum 12 percig sütjük. Ha úgy látjuk, nem jött fel eléggé, még egy pár percet rátehetünk. Ha a teteje megbarnulna, akkor alsó sütésre kell állítani a sütőt, vagy lejjebb tenni a rácsot.
Míg a szuflé sül, a lisztes serpenyőbe öntjük a főzőtejszínt és felforraljuk. Belereszeljük vagy kis kockára vágva beletesszük a sajtot, és felolvasztjuk benne. Sózzuk, őrölt borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

Tálalhatjuk a szuflé formában (kockázatmentesebb variáció), a tetejére kanalazva némi sajtmártást, vagy a mártást adhatjuk mellé kis tálkákban.
Ha dekoratívak akarunk lenni, akkor a forma szélén késsel körbe megyünk, meglazítjuk a szuflét, és gyors mozdulattal egy tányérra borítjuk. Bazsalikom vagy kakukkfű levelekkel díszítjük.

Az első képen a jól megsütött szuflé szépen kijött a formából.
A másodikon benne tálaltam.
Ezen a harmadikon viszont bentragadt a fele, talán azért is mert még nem volt tökéletesen megsülve, ezért kicsit szét is terült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése