2010. május 31., hétfő

Vega tészta húsevőknek (is)

Anno, a mindmegettén azzal tettem közzé ezt a receptet, hogy még olyanoknak is ajánlom, akik amúgy nagy húsevők, mert még az én abszolút ragadozó fajta férjuram és fiam sem kereste benne a sonkát, húst, szalonnát. Sőt, versenyt tippeltek, hogy milyen láthatatlan hús van benne. Hát, semmilyen. Sült hagyma, amit szerintem ők összekapcsolnak a hússal. Szóval vega, de azzal már nem vádolhatja senki, hogy diétás fajta lenne.


Kéksajtos tészta barnahagymával
Hozzávalók 4 személyre
 
1 csomag tészta
1 nagy marék spenót (nálam most mángold)
3 nagy fej vöröshagyma
15-20 dkg kéksajt (nálam most gorgonzola)
10 dkg mascarpone
olivaolaj, bors, só

Ez az a kivételes mártás, amit nem lehet összecsapni azalatt az idő alatt, míg a tészta fő. A tésztát kb. akkor rakjuk oda főni, amikor a hagyma már kezd szépen karamellizálódni, azaz, barnulni. A tészta az eredeti receptben (Nagy Tészta könyv) rizsszem tészta (rissoni), úgy kicsit "főzelékesebb"  vagy pépesebb a végeredmény, mi ezért jobban szeretjük linguinivel.
A hagymákat karikára vágjuk. Az olivaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit megsózzuk, hogy hamarabb kiadja a levét, és fedő nélkül, gyakran kevergetve kb. 20-30 perc alatt barnára sütjük. A spenótot vagy mángold leveleket laskára vágjuk, rádobjuk a hagymára. 2-3 perc alatt összeesik. A tüzet mérsékeljük alatta és hozzátesszük a kéksajtot (ha keményebb fajta, reszelve vagy darabokban, a gorgonzolát akár egészben) és a mascarponét, addig kavargatjuk, míg egynemű mártást nem kapunk.
Ha nagyon sűrű lenne, a tészta főzővízéből vagy egy kis tejszínnel felhigítjuk.
Ha a tészta kifőtt, összekeverjük a mártással.
Parmezánnal megszórva, azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése