Ez van, törekszem a jobbra, de OLYAN, olyan IGAZI még sosem lett...
Szóval, ha a tökéletes állagot nem is sikerül elérnem, az ázsiai jellegű ételek akkor is a kedvenceim. Már csak azért is, mert különösen jól jönnek diéta idején (nem a kínai büfé zsírtól agyonázott, ki tudja, mit tartalmazó gyors kajáira gondolok), hiszen kevés olajon sütünk, sok zöldség van benne (az ilyen ételek a biztos pont, ahol a fiam bármilyen zöldséget megeszik, tehát ez az egyik trükköm, hogy lenyomjak némi zöldet a torkán), ehhez jönnek még a zsírégető fűszerek, a gyömbér, a chili....
Ebből kifolyólag hasonló ázsiai jellegű egytálakat viszonylag gyakran szoktam elkövetni, néha rákkal és teljes kiőrlésű udon tésztával csinálom (akkor frissebbre veszem a fűszerezést, könnyebbre a zöldségeket és friss koriandert vágok bele), most marhahússal csináltam, a zöldségek is egy kicsit "komolyabbak" voltak a fő fűszer pedig az ötfűszer volt (kínai fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény és szecsuáni bors keveréke).
Az alapötlet az itt balra látható könyvből jött, a "marhahús osztrigaszósszal és paprikával" receptet variáltam át - valószínűleg a felismerhetetlenségig. De az ihlet tényleg innen jött, de szívesen enném a könyv többi receptjét is bármikor...
Marhahús zöldségekkel, rizstésztával
hozzávalók 4 főre
- 30-40 dkg marhafartő
- 1 csokor újhagyma vagy egy szál póré
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisujjnyi gyömbér
- 1-2 chili (elhagyható)
- 1 csomag shitake gomba
- 1 kis fej kínai kel (nálam most új kelkáposzta)
- 1 piros kaliforniai paprika
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg káposzta
- 20 dkg brokkoli
- 3 ek mogyoróolaj
- 2 dl sötét szójaszósz
- 1 dl rizsbor
- 4-5 ek osztrigaszósz
- 1 zacskó rizstészta (de lehet más fajta is)
- 4 ek barnacukor
- só, bors
- 1 marék szezámmag megpirítva
- szezámmagolaj
- szójaszósz vagy ketjap manis
Közben felvágjuk a zöldségeket: a marhahúshoz hasonló csíkokra vágunk mindent, amit lehet, a hagymát karikára vágjuk, a gyömbért, fokhagymát lereszeljük, brokkolirózsákat is kicsire daraboljuk.
A wokot felmelegítjük, beleöntjük a mogyoróolajat, "körbeöblítjük" vele, a felesleget kiöntjük. Beledobjuk a marhahúst és átsütjük, majd kivesszük, félretesszük. Megint felhevítjük a wokot, körbeöblítjük olajjal, és megpirítjuk a hagymát, hozzátesszük a fokhagymát, a gyömbért, a chilit (attól függően, szeretjük-e a csípőset, kivesszük az ereit, kimagozzuk) Először a nehezebben puhuló zöldségeket adjuk hozzá, szépen fokozatosan 1/2-1-2 perc különbséggel: először a brokkolit, majd a sárgarépát, kaliforniai paprikát, káposztát, kínai kelt és végül a gombát.
Közben az előírás szerint kifőzzük a tésztát, ezt is és a húst is visszatesszük a zöldségekhez. Fűszerezzük az ötfűszer keverékével, az osztrigaszósszal, és ha kell még teszünk rá szójaszószt is, esetleg mézet, ha kicsit pikánsabbra szeretnénk. Max. egy-két percet adunk nekik még együtt, és a tüzet lezárjuk.
Tálaláskor meghintjük a szezámmaggal, meglocsoljuk a szezámolajjal (ami a melegítéstől elveszíti a finom illatát, tehát ezzel már ne melegítsük az ételt!), szójaszósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése