Kellemes állapot ;-)
Nem elég egy kaját kitalálni, beszerezni a hozzávalókat, rögtön kettőre kell készülni....
Ezért, ha csak lehet, igyekszem úgy kitalálni "ide" és "oda" a fogásokat, hogy legalább nagyjából azonos alapanyagokat tartalmazzanak. Pl. kedvenc párosom, az "oda" kategóriában a rakott krumpli, az "ide" kategóriában a nizzai saláta, hiszen ide is, oda is kell főtt krumpli, főtt tojás, a nizzai salátához azonban ki főzne meg 1-2 szem krumplit? Alapvető követelmény még, hogy ne kelljen egyikkel sem sokat pepecselni, hiszen két fogást kell megcsinálni úgy, hogy ha lehet, egyszerre készüljenek el.
Aztán persze vagy elég ehhez a fantáziám, vagy nem, tegnap nem volt elég, így két különböző fogás született. hagyományos kategóriában a mézes-mustáros csirke, fogyós kategóriában gombapörkölt polentával (ami a polenta miatt nem biztos, hogy teljesen fogyókúrás, ilyenkor az arányokon van a hangsúly: sok gomba, kevés polenta)
Gombaprökölt polentával
Hozzávalók (2 főre)
pörkölthöz:
- 50 dkg gomba
- 1 fej hagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom (lehet konzerv)
- 1 ek olivaolaj
- 2 ek tejföl
- só, bors, 1 tk őrölt kömény
polentához
- 20 dkg kukoricadara
- 4 dl víz
- 1 kk só
- 1 ek vaj
Sajnos, a gomba elég nehezen emészthető, ha kisebbre vágjuk, és tovább pároljuk, az valamit segít .... csak az íznek nem sokat használ.
A polentát a zubogó vízbe öntjük, hozzátesszük a vajat, sózzuk és állandóan keverve sűrűre főzzük. Hogy pontosan milyen sűrűre, attól is függ, mit szeretnénk vele pontosan kezdeni: Ha nem tálaljuk rögtön, és valamilyen formában tálalnánk, akkor a normál tejbegríztől kicsit sűrűbbre. Ha pl. még feltennénk a grillrácsra és pirosra sütnénk, akkor nagyon nagyon sűrűre.
Ilyenkor vajjal megkenünk egy alufóliát vagy formát, erre öntjük azon melegében a polentát és formázzuk, ha kell (pl. hengerré, hogy szeleteket vághassunk belőle.
Normál étrend esetén lehet tepsibe önteni, és juhtúrót morzsolni rá, majd sütőben még egy kicsit sütni.
Mézes-mustáros csirke
hozzávalók (4 személyre)
- 2 filézett csirkemell
- 1 fej hagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek magos mustár
- 2-3 ek méz
- só, bors, szerecsendió, őrölt gyömbér, petrezselyem, kakukkfű
- olivaolaj
Párolt rizzsel tálalom (a rizsbe mehet mandula vagy aszalt gyümölcs is)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése