2010. május 23., vasárnap

Kettős konyha

Hogy egy olyan nő főz, aki igyekszik tartani (többé-kevésbé) a fogyókúrában használt étrendhez magát, ugyanakkor a családjának két férfitagja közelebb áll a soványsághoz, mint a kövérséghez, és egyikük (a fiam) kimondottan szereti a hagyományosabb kajákat (illetve pontosabban fogalmazva, nem rajong az egészségesebb vonalért, a sok zöldséggel) akkor az a nő két felé főz.
Kellemes állapot ;-)

Nem elég egy kaját kitalálni, beszerezni a hozzávalókat, rögtön kettőre kell készülni....
Ezért, ha csak lehet, igyekszem úgy kitalálni "ide" és "oda" a fogásokat, hogy legalább nagyjából azonos alapanyagokat tartalmazzanak. Pl. kedvenc párosom, az "oda" kategóriában a rakott krumpli, az "ide" kategóriában a nizzai saláta, hiszen ide is, oda is kell főtt krumpli, főtt tojás, a nizzai salátához azonban ki főzne meg 1-2 szem krumplit? Alapvető követelmény még, hogy ne kelljen egyikkel sem sokat pepecselni, hiszen két fogást kell megcsinálni úgy, hogy ha lehet, egyszerre készüljenek el.
Aztán persze vagy elég ehhez a fantáziám, vagy nem, tegnap nem volt elég, így két különböző fogás született. hagyományos kategóriában a mézes-mustáros csirke, fogyós kategóriában gombapörkölt polentával (ami a polenta miatt nem biztos, hogy teljesen fogyókúrás, ilyenkor az arányokon van a hangsúly: sok gomba, kevés polenta)
Gombaprökölt polentával
Hozzávalók (2 főre)


pörkölthöz:
  • 50 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom (lehet konzerv)
  • 1 ek olivaolaj
  • 2 ek tejföl
  • só, bors, 1 tk őrölt kömény

polentához
  • 20 dkg kukoricadara
  • 4 dl víz
  • 1 kk só
  • 1 ek vaj
A hagymát kockára vágom, megfuttatom az olajon, ráteszem a paprikát, majd a laskára vágott gombát. Kicsit pirítom, míg össze nem esik kicsit, akkor hozzárakom a vékony csíkokra vágott paprikát és a kockára vágott paradicsomot. Sózom, borsozom, megszórom köménnyel. Ha kevés levet eresztene, vagy nagyon elfőné, kis vízzel felöntöm, puhára párolom.
Sajnos, a gomba elég nehezen emészthető, ha kisebbre vágjuk, és  tovább pároljuk, az valamit segít .... csak az íznek nem sokat használ.
A polentát a zubogó vízbe öntjük, hozzátesszük a vajat, sózzuk és állandóan keverve sűrűre főzzük. Hogy pontosan milyen sűrűre, attól is függ, mit szeretnénk vele pontosan kezdeni: Ha nem tálaljuk rögtön, és valamilyen formában tálalnánk, akkor a normál tejbegríztől kicsit sűrűbbre. Ha pl. még feltennénk a grillrácsra és pirosra sütnénk, akkor nagyon nagyon sűrűre.
Ilyenkor vajjal megkenünk egy alufóliát vagy formát, erre öntjük azon melegében a polentát és formázzuk, ha kell (pl. hengerré, hogy szeleteket vághassunk belőle.
Normál étrend esetén lehet tepsibe önteni, és juhtúrót morzsolni rá, majd sütőben még egy kicsit sütni.

Mézes-mustáros csirke
hozzávalók (4 személyre)

  • 2 filézett csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek magos mustár 
  • 2-3 ek méz
  • só, bors, szerecsendió, őrölt gyömbér, petrezselyem, kakukkfű
  • olivaolaj
A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk. A hagymát kockára vágom, az oliván megfonnyasztom, rádobom a csirke csíkokat és lepirítom. Hozzáteszem a mustárt, ezzel is pirítom egy percet, majd felöntöm a borral. A bor erejét elforralom, hozzáöntöm a tejszínt is és puhára párolom, fűszerezem (ha nem őrölt gyömbért, hanem frisset használok, azt az mustár előtt teszem bele, lereszelve). A végén fűszerezem (ha nem őrölt, hanem friss gyömbért használok, azt a mustár előtt teszem bele, lereszelve), és a mézet is ekkor öntöm bele. Ezzel már nem forralom.
Párolt rizzsel tálalom (a rizsbe mehet mandula vagy aszalt gyümölcs is)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése