Sajnos, ahogy oly sok családban, a tök iránti rajongásomat a családom nem igazán osztja*, így aztán maradnak a többé-kevésbé egyszemélyesnek is elkészíthető tökételek, például a töltött tök.
De ugyanezen a módon szoktam tölteni a karalébét is, csak akkor a kaprot mellőzöm.
*óriási fegyvertény, hogy azért néha, mikor elzöldül az agyam, és nem érdekel a fiúk TÖKetlensége, hanem eldöntöm, hogy most nekem tökfőzelék KELL, akkor megeszik, kijelentve, hogy sehol másutt, sehogy máshogy nem ennék meg, ez az egyetlen tökfőzelék, amit hajlandóak megenni....csak ne csináljam túl gyakran.
Töltött tök
hozzávalók 2 személyre
- 1 kis zsenge tök (olyan 20-25 cm hosszú)
- 30-40 dkg sovány marhahús
- 15 dkg rizs (Riso Gallo 3 gabonás rizséből szoktam csinálni, kapható pl. a Corában)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 dl víz vagy húsalaplé
- só, bors, őrölt kömény, egy-egy csokor friss kapor és petrezselyem
A húst ledarálom, hozzáöntöm a rizst. A hagymát, fokhagymát apróra vágom,ezt is a húshoz adom. A tojást egy tálkában felverem, a felét a húskeverékhez adom, másik felét egyelőre félreteszem. A húskeverékhez adom a fűszereket, (a petrezselyem és kapor 1/3-át félreteszem) és a sót, és jól eldolgozom.
A tököt meghámozom, félbevágom, kikaparom a magját és a szivacsos belsejét, egy tűzállótálba rakom és megtöltöm a húsos keverékkel.
A félretett tojáshoz adom a tejfölt, a joghurtot, a félretett zöldfűszereket, sózom, elkeverem, és a tökök tetejére öntöm. Nem baj, ha lefolyik, ez fogja kicsit sűríteni a levet.
A tök alá öntöm a bort és a vizet vagy alaplét. Ha vizet tettem, akkor sózom. Lefedem alufóliával, és 45 percig sütöm sütőben 180°C-on. Ekkor leveszem az alufóliát és még 20-30 percet sütöm (nem baj, ha kicsit megpirul a teteje)
Tálaláskor kanalazok rá tejfölt vagy joghurtot, attól függően, mennyire veszem épp komolyan a diétát vagy mennyire vágyom teltebb ízekre ;-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése