2010. május 5., szerda

drobek világa

Talán valami keveset drobek világáról.

De mi is az a DROBEK?
Drobek egy cseh szó, morzsát (kenyérmorzsa pl.) vagy apróságot jelent.
De miért cseh és miért morzsa? Ez ugye rögtön két kérdés, kezdjük tehát a magyarabb részével, miért Morzsa?

Azt hiszem, már kiderült, hogy nagy kutyás vagyok. Morzsa lettem azért, mert életem első kutyája, aki 17,5 évet élt velem/velünk, a Morzsa nevet viselte (meg még, mint Ságvári másik 32-t is).
(Morzsáról majd még lesz poszt később, hogy fenyegetőzzek is egy kicsit)

Csehül meg azért vagyok Morzsa, mert mikor aktívan netezni kezdtem, úgy 1997 táján, a Morzsa nick legtöbb helyen (e-mail, fórumok) már foglalt volt, hát lett belőlem csehül Morzsa.

Ezek után persze újabb kérdés, hogy honnan is tudok csehül.
Onnan, hogy 1987-től egy állami ösztöndíjjal 5 évet tanultam Prágában egyetemen. (akkoriban még szerették a baráti országok diákjait elkeverni egymással)
Ez itt lent a fotón nem Prága és nem az egyetem, hanem egy német-cseh határközeli kis falu lepukkant kastélya, ahol a -szemmel láthatólag nemzetközi- kis osztályunk, egyik a sokból, épp a cseh nyelv alapjait tanulja. (a képen 2 afgán, 2 bolgár, 2 kongói és 3 magyar diáktársam + a cseh osztályfőnökünk)

De a többi osztályban (aszerint voltunk beosztva, hogy kit milyen egyetemre, annak milyen szaknyelvére készítettek fel) volt perui, ciprusi, finn, jemeni, jordán, zimbabwei, görög, izraeli, ghánai iskolatársam... és a lista tényleg nem teljes. Itt lent pl. egy buli az ágyamon: 1 finn, 1 perui, 2 görög és egy portugál résztvevővel.

Vagy ez a kép, ami a "festői" Česká Lípa vasútállomásán készült, és az orosz hússaláta kivételével itt is jó sok nemzet képviselteti magát, mivel jómagam mellett egy szír, egy izraeli, egy ciprusi egy portugál, egy görög barátom látható.


Tehát megvan az első szó dekódolása, lássuk akkor a másodikat, mit is jelent drobek "világa".
Ne szépítsük, az én világom egy eléggé védett kis zug, ahová, ha be is hatolnak a  rossz,  nem szeretem dolgok, könnyű megpihenni és elfelejteni azokat.
Ez a hely 10 éve van Érden, azelőtt Budapesten volt. És ott persze sokkal kevésbé volt pihentető. Vállaltuk tehát az ingázás minden nyűgét, s nyilait, és kiköltöztünk.
Érden belül tavaly  megint új zugba, új házba költöztünk.
A régitől nem nagyon messze, mert, hogy a szomszédunkkal cseréltünk.
Ja, hogy miért cserél valaki a szomszédjával? Na, ez is megér egy posztot talán. talán, majd később.

Jelen pillanatban tehát van egy nagy lehetőségeket rejtő, hatalmas kerttel rendelkező házunk, amire sajnos nem sokat tudtunk költeni a költözés után. Vannak dolgok ugyanis, olyanok, mint a gazdasági válság, amit még a védett kis zugok sem tudnak kivédeni.
De erősen hiszünk benne, hogy jövőre, vagy talán azután sor kerül erre is, és sikerül megvalósítanunk azt, amit odaát, odaát a szomszédban egyszer már sikerült. Addig lelkesen tervezünk, és képzeletben költjük a pénzt ezerrel...

De a zug, az zug, amennyire lehet, igyekszem most is -minimális pénzből- a magam képére formálni.
Ez pl. a zug, ahol a posztok születnek:


Ez meg (ott hátul a sarokban, pont ott, ami már nem is látszik a képen), az a zug, ami azt a funkciót is ellátja, hogy majd a főzéshez legyenek saját termesztésű alapanyagaink. Főleg zöldfűszerek (már, ha  a petrezselyem, meg a turbolya hajlandó lesz két hét után kikelni), de sóska, paradicsom, rebarbara, mángold is. (a férjem külön kikötötte, hogy az alábbi képhez képest nem mindig ilyen vadregényes a kert, most pl. valóban katonásan le van nyírva a fű meg a pitypangok)
 

"drobek világ" polgárai a következőek:
  • 1 férj, akivel Prágából tértem haza, de minden valószínűségszámítási eredmény ellenére nem cseh, hanem magyar (jegyzem meg, egyetlen magyar diáktársam sem ment férjhez cseh/szlovák fiatalemberhez, ellenben göröghöz, hollandhoz, magyarhoz igen)
  • egy fiú gyermek, érettségi előtt (mondhatom, hogy őt is Prágából "hoztam" haza, hiszen diplomázás előtt, kint estem teherbe, a fiam nagy fájdalma, hogy már nem kint született meg, így nem lett cseh állampolgár
  • 3 darab eb: Alfa, 11 éves howavart hölgy, Kicsi vagy Twingo 7 éves csivava-labi keverék, szintén hölgy, és Fáncsi, 9 hónapos tacsi-pincser keverék bakfis és hízelgés-erő szakos eb.
  • 1 db macska, Marci, 13 éves, ivarát tekintve szaktanácsadó hajdani kandúr, jelenleg abszolút fogatlan, farkatlan (azt meg egy kutya -nem saját, idegen- leharapta) kutyabarát és fődoromboló
  • 1 db blogger, aki az egész pereputty szükségleteit figyeli, gondoskodik róluk
Ez hát drobek világa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése