2010. május 10., hétfő

Dönner szerű ebéd

Nem vagyok jó névadásban. A konyhában persze könnyű: hívhatom a kaját, aminek akarom, senki nem mondja arra, amit én Cézár salátának hívok, hogy nem az (egyébként tényleg, csak az egyszerűség kedvéért nálunk AZ, és kész)
Szóval, ez is egy ilyen kaja, a "nem dönner" dönner....De hamar készen van (ha a csirkét az ember kicsit előkészíti, pláne).

Szoktuk "hivatalos" ebédként enni, ilyenkor a pita, hús, saláta, mártás külön kerül az asztalra, és mindenki magának csinálja meg a szendvicsét. A kényesebbek késsel-villával eszik (ilyenkor elég csak ráhajtani a tortilla egyik felét, nem is kell felcsavarni), a fiammal mi csak kézzel szoktuk (és fülig joghurtosok leszünk).
Ha elvisszük magunkkal (utazás, piknik), akkor tortillát használok, és nem érdemes nagyon megtömni, mert elázik. A tortillát egy alufólia lapra rakom, és úgy halmozom rá a belevalókat, hogy a lap egyik oldalán kb. egy 4 cm sávban ne legyen semmi. Ezt az ráhajtom a töltelékes részre (ez lesz az alja), majd az oldaláról felcsavarom. Az alufólia egyik végét ugyanígy ráhajtom az aljára, belecsavarom, a tetejét pedig, mint egy szaloncukrot, megtekerem (innen tudni, honnan kell belekezdeni!)

Hozzávalók (4 főre)
  • 2 csirkemell filé
  • a páchoz:
  • 1 citrom vagy lime leve
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 körömnyi gyömbér reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 4 ek olivaolaj
  • 1 tk pirospaprika (ha esetleg van, akkor a füstölt spanyol nagyon finom ízt ad), 
  • (elhagyható: 1/2 chili  kimagozva, összevágva)
  • bors

a mártáshoz
  • 3dl joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor koriander zöld (vagy szárítva 1 ek, ha nem szeretjük a koriandert, lehet helyette petrezselymet vagy mentát is használni)
  • 1 tk római kömény
  • 1kk kurkuma
  • só, bors
 salátához ízlés szerint:
  • 1 zacskó zöld saláta mix (finom, ha rukkola is van benne)
  • 1-2 paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 marék magozott olivabogyó
de bármi jöhet még, ízlés szerint


fejenként 2 tortillalap vagy 2 pita 


A csirkemellet 1 cm vastag szelekre vágom. A pácnak valókat összekeverem, és beleforgatom a csirkemellet. Nem sózom!
1 órára hűtőbe teszem, de lehet akár egész éjszakára is.

Sütéshez egy vastag aljú serpenyőt nagyon forróra hevítek, és oldalanként 2-3 perc alatt szép pirosra sütöm a húst. Kiszedem, lefedem (legalább annyi időre, amennyit sült), majd felszeletelem, sózom.

Összekeverem a mártásnak valókat is, külön tálban a salátát.

Ha ebédnek megy, a pitát vagy tortilla lapokat egy serpenyőben kicsit megmelegítem.

A tortillalapra először salátát teszek, erre megy a hús, a szósz, és lehet tekerni.

U.i. a tortilla közönséges bolti volt, de legalább búza lisztes és magos változat (azaz, maximálisan semmi köze az eredeti mexikói változathoz) ;-)
A múltkor ugyan belelkesedtem, hogy magam csinálok, de sajnos mindkétszer úgy bekeményedtek a lapok, hogy lehetetlen lett őket feltekerni, és a problémát egyelőre nem sikerült megoldanom (vagy tanácsot kapni, hogyan lehet ezt elkerülni) Pedig amúgy nem lenne egy nagy ördöngősség ez sem.
Saját sütésű pitét is tervezek, de igazából ott meg az a baj, hogy azt a családban csak én szeretem, így a szükséges mennyiség nem igazán indokolja azt, hogy ne vegyek egy két darabos boltit készen.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat készítettél! :)
    Köszönöm szépen, hogy feliratkoztál hozzám! :)

    VálaszTörlés