2010. december 22., szerda

Karácsony előtt.... (és éljenek a diétás újságok)

Lehet, hogy nem túl stílusos dolog ilyenkor nem tuti bejgli meg aprósütemény vagy pulyka, netán halászlé recepteket közzétenni egy blogon (ha van valakinek NEM kihasadó bejgli receptje, ossza meg velem!!!!), de nálunk igazából nem a szigorúan vett karácsonyi vacsora szokott problematikus lenni (idén már csak azért sem, mert anyósoméknál ünnepelünk), hanem a szenteste napi EBÉDÉ...

Mert mit kell tudni az ünnepi vacsora előtti ebédnek?
Ne legyen túl laktató, mert mindenki eltelik, és akkor a halászlének és az egyéb finomságoknak annyi.
Ne legyen sok munka az elkészítése, hiszen még akkor is, ha az ember olyan szerencsés, mint az idén én, és nem kell készülődni a vacsorára, van akkor is elég dolga 24.-én délelőtt.

Erre az összetett problémára ajánlanám a Diéta és Fitnessz magazinban megjelent -és rendesen átdolgozott- receptet.


Mert annak ellenére, hogy DIÉTA és fitnessz, azért a recept számos fura dolgot tartalmazott.
Pl. tejszínt és ZSÍROS tejfölt (amitől pár oldallal előbb óva intenek!), sertéshúst, meg zsírt, olajat és vajat egyazon receptben...
Szóval, kénytelen voltam kicsit racionalizálni a dolgokat, és ismét megfogadtam, hogy Diéta és Fitnesszt nem veszek többet.
Ebbe csak belesegített, hogy azokat a fogyási módszereket, amit az egyik lapszámban ajánlanak, a másikban már tévhitként tárgyalják... sőt, sokszor ugyanazon lapszám különböző cikkjeiben is futhatunk ilyen antagonizmusokba. (ahogy az ebben a cikkben megadott hozzávalók nyilván első helyeken szerepeltek volna egy olyan cikkben, ahol azt ismertetik, hogy ehetünk meg rejtve, és teljesen feleslegesen rengeteg kalóriát...)
Persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy nem kell vigyáznia semmivel, hát uccu neki...!

De vissza a 24.-i nap ebédjéhez:

Spenótos sült tészta
(hozzávalók 4-5 személyre)
  • 40 dkg mirelit, leveles spenót*
  • 30 dkg (2/3 csomag) tagliatelle vagy bármilyen más tészta (fetuccini, linguini, pappardelle, de jó a farfalle is)
  • 1 doboz (lehetőség szerint) zsírszegény krémsajt (pl. Philadephia), de nálam most Cserpes -egyáltalán nem zsírszegény- krémsajtja volt otthon
  • 1 dl zsírszegény tejföl (recept szerint ZSÍROS tejföl)
  • 2 dl joghurt (recept szerint tejszín)
  • 10-15 dkg reszelt sajt (megint csak lehet Pannónia light, de akár Cheddar vagy Gouda vagy  -erős kalória korlátozás esetén- akár el is hagyható, hisz a  krémsajt  már megadja a sajt os ízt...) igaz, a reszelt sajttól lesz igazán szép barna a teteje)
  • 30 dkg darált csirkemell (eredeti recept szerint marha és sertés keveréke)
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • só, bors, szerecsendió
  • némi zöldfűszer (bazsalikom, petrezselyem, snidling)... de elhagyható
  • olivaolaj vagy vaj
*fontos, hogy leveles spenótot , és ne pürét használjunk, mert  igazán azzal jó. Az Ardonak van ilyen, a Cora-ban pl. kapni.

A tésztát a csomagoláson szereplő utasításnál kicsit rövidebb ideig (1-2 perc) főzzük, majd leszűrjük.
Közben a hagymát egy teáskanál oliván vagy vajon megpirítjuk, rádobjuk a darált csirkehúst és morzsásra pirítjuk (villával szétnyomkodjuk az esetleg összeálló csomókat). Sózzuk, borsozzuk.
Még egy teáskanál oliván vagy vajon megkapatjuk a vékony szeletekre vágott vagy lereszelt fokhagymát, és rádobjuk a felengedett spenótot. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és ha kész (3-4 perc) belekeverjük a tejfölt.
A sajtot lereszeljük és kikeverjük a krémsajttal, némi sóval, a zöldfűszerekkel és a joghurttal.
Egy tűzállótálat vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk, és leterítjük a tészta felét. Rásimítjuk a húst, majd arra a spenótos tejfölt. Erre megy a tészta másik része, majd a joghurtos krémsajttal beborítjuk.
Sütőben addig sütjük (kb. 20-30 perc 170°C), ameddig a teteje szép barna nem lesz.
Kockára vágva tálaljuk. Ha marad, és újramelegítenénk (vagy akár hidegen is) akkor nem árt mellé némi tejfölt is kínálni.

Ami a Szentestét könnyebbé teheti, hogy részben vagy egészben dolgozhatunk előre: lepárolni a spenótot, megcsinálni a húsos ragut előző nap is lehet, aztán csak a tésztával kell összerakni. Vagy akár az egészet össze lehet állítani, és ebédre már csak sütni kell (és persze fagyasztható is, ehhez ajánlom az egy adagos, eldobható alumínium tepsiket, amikben fagyasztani és sütni is lehet őket.

És persze, nem csak Szenteste ebédre ajánlott könnyű fogás (egy pohár könnyű, száraz fehérborral), de egy nyári napra is megteszi (akkor mondjuk fröccsel)... és akkor persze friss spenótból vagy mángoldból (kb. 2x mennyiség a friss a kész lepárolténak) készítve.
De most tél van, meg karácsony....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése