2010. november 24., szerda

Melegebb égtájak

Már hetek óta kotlok ezen az ötleten. Kicsit a Víggel szembeni török volt a kezdő lökés, aztán az, hogy a Zuram bolondja a kuszkusznak és a kicsit exotikusabb ízeknek. Én ugyan emlékeztem valamiféle receptre, amit talán még vagy tíz éve láttam az RTLKlubon: Spanyolországban voltak, valami főtéren főztek, és kimondottan "mór" jellegűen töltötték meg a paprikát.... Na, ezt nem találtam meg. Ezért aztán hétről hétre tolódott a dolog.
el-felhorgadó lelkesedéssel túrtam a netet, és bár találtam esélyes jelölteket, de egyik sem volt a NAGY Ő, mindegyik csak "majdnem" volt az, amit én szerettem volna.
Így aztán pár receptből gyúrtam össze egy melegebb tájakat idéző ételt (amit, mivel semmiféle marokkói vagy spanyol szakácskönyvben nem találtam ilyet), nem mernék MAROKKÓI-nak nevezni, hanem ahogy a kiindulópontként szolgáltató receptek, csak marokkói vagy mór ihletésűnek...


A recept tehát meglett, de hiányzott még valami... talán a végső lökés vagy nevezzük a múzsa csókjának?

Aztán a múlt héten sikerült bekeverednem a Nagycsarnokba, és ez is megtörtént: nem mehetettem el minden gasztrobloggerek hentese mellett vásárlás nélkül Sőt, -képzavarral élve- ha már lúd, legyen keleti ételbe való bárány!
Elmesélve, mit szeretnék, dagadót kaptam. Itton azonban a légtelenített kis csomagocskámat (mivel mondtam, hogy majd csak napok múlva tudom feldolgozni, ebben maradtunk ahelyett, hogy halálos bűnként lefagyasztottam volna a húst), már kissé gyanakodva néztem a húsra: lesz ebből valaha élvezhető minőségű darálthús?
Hát, nem volt könnyű (az inak, zsírok egyfolytában rátekeredtek a tengelyre, a 40 dekás húsdarab ledarálása vagy fél óráig tartott, de lett).
Sőt, már feldolgozás közben olyan illata volt a húsnak, mintha már fűszerezve lenne, sőt, egy kis édeskés felhanggal mintha kimondottan orientálisra is hangolta volna magát...
Nekem már igazából arra kellett ügyelnem, el ne rontsam ezt az indítást.
Azt hiszem, sikerült.

Töltött paprika mór stílusban
(hozzávalók 4 személyre)
  • 3 nagyobb vagy 4 kisebb piros kaliforniai paprika
  • 40 dkg bárányhús darálva
  • 3/4 csésze kuszkusz
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kurkuma
  • 2 tk őrölt rómaikömény
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 doboz aprított paradicsomkonzerv
  • 2 dl paradicsomlé
  • 2-3 dl hús vagy zöldségleves vagy víz
  • 1 csokor petrezselyem vagy korianderzöld
  • 1 csomag fenyőmag
  • 1 marék mazsola
  • só, bors, olaj
a tálaláshoz:
  • 2 dl sűrű joghurt (mivel a Nagycsarnokban vásároltam, nekem volt a Cserpes féle szuper sűrűből)
  • 1 csokor petrezselyem vagy koriander vagy egy kis csokor menta
  • 1/2 dl extra szűz olivaolaj
  • kurkuma, rómaikömény, bors és só
A kuszkuszt a dobozon található előírás szerint leforrázom, lefedem és 15 percet állni hagyom. A húst ledarálom. A fenyőmagot kicsit megpirítom.
A hagymát felkockázom, egy kanál olajon megpirítom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, a darált húst. 10-15 percig sütöm, majd fűszerezem. Hozzákeverem a kuszkuszt, a mazsolát és a fenyőmagot.
Ha kell, még fűszerezem.
A paprikákat hosszában kettévágom, leszedem a csumáját, kiveszem a magházát, a magokat és az ereket, és megtöltöm a húsos-kuszkuszos keverékkel.
Egy tűzállótálat vékonyan kiolajozok, beleteszem a paprikákat, a paprikák tetejére öntöm a darabolt paradicsomot, alájuk pedig a paradicsomlevet és a húslevest.
Alufóliával szorosan lefedem a tálat, és 170°C-on 40-50 percet sütöm. Ekkor leveszem a fóliát, és 10-15 perc alatt megpirítom a tetejét, illetve kicsit elforralom a levét (ha kevés lenne alatta, mikor leveszem a fóliát, öntök még alá paradicsomlevet és vizet)

A joghurtot elkeverem a többi hozzávalóval, ezzel locsolom meg tálaláskor a paprikát, de teszek az asztalra is, hogy még mindenki szedhessen rá, ha akar.

Bárány helyett működhet bármilyen más hússal is, leginkább persze marhával, de esetleg csirkével is. Bár ezt biztos jóval erősebben, határozottabban kell fűszerezni.
Kuszkusz helyett rizst is tehetünk bele,(főve kb. ugyanannyi legyen mint a lesütött darálthús).
A töltelékbe, sőt a joghurtba is mehet aprított chili vagy harissza, de mivel ez az étel az én Zuramnak készült, aki viszont rosszul van a csípőstől, nálunk kimaradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése