2010. július 29., csütörtök

Spanyolviasz

Az "alkotói válság" tart, főzni ugyan főzök, de csak alap /hagyományos/régi dolgokat.
Tegnap viszont bent voltam a városban, a Nagycsarnokot is útba ejtettem, és megkívántam a cukkinit. Különösebb ötletem nem volt, mi legyen belőle, így az esti testedzés (futás) közben próbáltam ihleni valamit. Végigtúrtam a magyar gasztroblogokat, a Good Foodot, de ihletet végül egy cseh oldal adott.
Kicsit átdolgoztam, megcsináltam, közben magyar nevet is adtam neki, erre rákeresek, és kiderül: hosszú vajúdás után feltaláltam a spanyolviaszt cukkini tócsnit ;-)))
Ellenben fel tudtam hozzá használni a már tárgyalt görög joghurt téma új felfedezettjét, Bakoma görög joghurtot, ami végre megoldást kínál a kutyulás, csöpögtetés, magyarán házi praktikák nélkül előállított görög joghurtra. Csak miért kell ehhez egy lengyel gyártó???


Cukkini tócsni fűszeres joghurttal
hozzávalók 4 személyre

  • 1,5 kg zsenge cukkini
  • 2 tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 ek liszt (csicseriborsó, de a sima is megteszi)
  • 4-5 ek zabpehely (elhagyható, akkor több liszt kell)
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 ek szezámmag

A cukkinit meghámozom, a reszelő durvább részén lereszelem. A petrezselyem egy harmadát félre teszem a joghurthoz, a többit apróra vágom (a petrezselyem helyettesíthető akár korianderrel, vagy mentával)
Besózom, 15-20 percet állni hagyom, majd kicsavarom. A hozzávalókat egy tálban összedolgozom fasírt sűrűségűre. (ha kell, még pótolom a lisztet) Azonnal lapos pogácsákat formázok belőle, és egy pici olivával kikent serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütöm.

Miközben a cukkini besózva áll, kikeverem a fűszeres joghurtot, bár még jobb, ha még jobban összeérnek az ízek, tehát akár 1-2 órával előtte is érdemes megcsinálni.

Fűszeres joghurt
hozzávalók
  • 1 pohár görög vagy más sűrű joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mk kurkuma
  • 1 mk őrölt római kömény
  • 1 mk őrölt koriander
  •  petrezselyemzöld
  • 1 csili apróra vágva (elhagyható)
  • só, bors
A hozzávalókat összekeverem.Ha a petrezselymet a cukkininél mással helyettesítettem, akkor ide is azt használom.

A kisült pogácsákat a joghurttal tálalom. Hidegen is finom. Ha komplettebb fogást szeretnénk, adható mellé még némi saláta, esetleg vajas újkrumpli vagy krumplipüré.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése