2010. július 3., szombat

Kerti rizottó

Nem tudom, én vagyok-e csak ilyen kifordított, de nem szeretem a rizst.
Mint becsületes sváb leszármazott reggeltől estig, januártól decemberig ellennék én krumplin. Az én uram viszont (aki ugyan nem sváb, de echte német -a nagymama még kint született Essenben, majd hat évesen költöztek Magyarországra) viszont akár ferdére is operáltathatná a szemét, mert rizst enne rizzsel....

Mindkettőnk számára egyetlen kivétel van: én, aki NEM szeretem a rizst, imádom a rizottót minden formában. Jöhet gombával, tengeri herkentyűkkel, spárgával, medvehagymával..bármivel. Ő viszont, a rizses pont a rizottót nem szereti.... Ki érti ezt?
A fogyókúrám alatt nagyon sokszor csináltam magamnak. Most is kihasználtam, hogy üres a ház és csak magamra kell főznöm.
Természetesen, a rizs nem épp kalóriaszegény, a titok most is, mint a tésztáknál, az arányokon múlik. Akkoriban, de most is maximum csak a fele rizs a rizottómnak, a másik fele zöldség vagy herkentyű. A lenti receptben az én változatomat adom meg, egy normál, nem fogyókúrás változathoz a rizs mennyiségét nyugodtan meg lehet toldani 30-40%-kal.
Mert természetesen az igazi rizottó az enyémnél sokkal kevésbé zöldséges, ott a rizs viszi az ételt.

Kerti rizottó
hozzávalók 4 személyre


30 dkg rizottó rizs
1 kis cukkini
1 kis padlizsán
2-3 szál sárgarépa
1/2 kaliforniai paprika
1 cs újhagyma vagy 1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
kb. 7,5 dl hús vagy zöldség alaplé
só, bors, 
friss zöldfűszerek (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű)
1 ek vaj vagy olivaolaj
5 dkg parmezán
(esetleg 1/2-1 dl tejszín)

*(arborio vagy carnaroli. Arborio rizs kapható a Sparban vagy a Coraban is, Carnaroli az Ázsia Boltban vagy a Kulinárisban. Tényleg fontos a rizottó rizs, mert semmilyen másból nem lesz krémes állaga a rizottónak )


A zöldségeket megmossuk és gyufaszál nagyságúra vagy nagyon pici kockákra aprítjuk. A vaj vagy olaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a zöldségeket, és 2-3 perc alatt lepirítjuk őket. Kivesszük, félretesszük. A hús- vagy zöldségalaplét melegen tartjuk vagy felmelegítjük. A lábosban felmelegítjük a vaj vagy olaj másik felét, megfuttatjuk rajta a karikára vágott újhagymát, vagy a kockára vágott hagymát, mikor kis színt kapott, hozzáadjuk a szelelt fokhagymát. Ráöntjük a rizst, és folyamatosan kavargatva kicsit megpirítjuk. Hozzáöntjük a  bort és kevergetve sűrűre forraljuk. Innentől a végéig, azaz 18 percig folyamatosan mellette kell állni, és állandóan kavarni. Ha krémes állagúra sűrűsödik, rögtön adunk hozzá pár kanál alaplét. Amikor már csak három perc van hátra (azaz 15 percnél ) hozzáadjuk a lepirított zöldségeket, belereszeljük a parmezánt, esetleg hozzáöntjük a tejszínt (én nem szoktam, mert ugye ez egy kalória spórolós változat, de attól még lágyabb, krémesebb lesz). 
18 percnél elzárjuk a tüzet, hozzákeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, lefedjük és tálalás előtt adunk még neki így 1-2 percet.
Parmezánnal megszórva tálaljuk.

A megadott zöldségeket ízlés szerint szabadon variálhatjuk: mehet bele némi zöldborsó és gomba, esetleg laskára vágott paraj vagy mángold, más meg kimaradhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése