2010. június 6., vasárnap

Zöld "paprikás"krumpli

Eluralkodtak rajtam a zöldek. Nem csoda, a kertecskénkben burjánzik a turbolya, a mángold (ha nem is az idei, hanem még a tavalyi), újhagymát apósomék kertjéből kaptunk, újkrumplit és (persze, ennek még nincs szezonja) cukkinit a piacon.

A cukkinit igazából nem is ehhez vettem, de mikor már olyan szép zöld volt minden, akkor belevágtam ezt is.
A krumpli ugyebár nem igazán fogyókúrás fogás, de az újkrumplival kiélheti magát az olyan diétázó is, aki, mint én krumpli mániás (sváb gyökerek...).

Persze, ezt sem korlátlanul, ezért megint igyekeztem az aktuális "mumust" alacsony(abb) kalória és GI indexű zöldségekkel keverni.
Az eredmény egyfajta paprika nélküli paprikás krumpli lett, sonkával, virslivel és kenyérrel dúsítva talán még olyan családtag is megeszi, aki nem ügyel a vonalaira.

Zöld "paprikás"krumpli
Hozzávalók 4 személyre
  • 1 kg újkrumpli
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 kisebb cukkini
  • 3-4 marék mángold (vagy friss spenót)
  • 30 dkg apró szemű csiperke
  • 1 szárzeller
  • 1 zöldpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor turbolya vagy petrezselyem
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors, olivaolaj
Az olivaolajon megpirítom a felkarikázott újhagymát, hozzáadom az elkapart fokhagymát. Az újkrumplit megpucolom, a kisebbeket egészben hagyom, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágom és a hagymához öntöm. Sózom, borsozom és lefedve félpuhára párolom (ha kell kis vizet öntök alá) A zöldpaprika magházát eltávolítom, felkarikázom. A cukkinit negyedbe majd karikára vágom, a szárzellert felkarikázom, a gombát egészben hagyom (ha kicsi) és az újkrumplihoz adom. Aláöntöm a bort, és lefedve párolom tovább. A mángoldot mosás után laskára (csíkokra) vágom és a krumplihoz adom és 2-3 perc alatt mindent készre főzök.
Ha szükséges, még sózom, borsozom, hozzáadom az apróra vágott turbolyát (vagy petrezselymet). Tálalás előtt öt percet fedő alatt pihentetem. Friss kenyér illik hozzá, de csak annak, aki nem ügyel az energiatartalomra....
Nekik igény szerint tartalmasabbá tehető: 20 dkg füstölt sonkával kockázva (ezt a hagyma előtt le kell pirítani, félretenni, és a főzés vége előtt pár perccel hozzátenni) valamint 2 pár virslivel karikára vágva (főzés vége előtt 2 perccel beletenni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése