2010. június 5., szombat

Sertésszelet hagymamártásban

Akkor a változatosság kedvéért egy "férfiasabb" étel, a sok saláta, csirke, tészta után...
Épp konyhai alkotói válságba jutottam, azaz, a magam lightosabb fogása megvolt, de a fiamnak kellett valami, amit megeszik. Semmi különös ötletem nem volt, hiába bolyongtam a pultok körül, nem jött a gasztromúzsa, hogy homlokon csókoljon...
Vettem hát négy szelet rövid karajt, "valamire csak jó lesz felkiáltással", de még mindig nem tudtam, hogy csinálom majd meg (rántott husi nálunk nem játszik... azaz, én imádom, de ugye az nem az én pályám)
A fiam viszont krumplipüré imádó, tehát világos volt, hogy a köret ez lesz. Ez adott egyfajta irányt a hús elkészítéséhez is.... végül is elég jól haladtam a menü kitalálásában, a kezdeti teljes tanácstalansághoz képest....

De még mindig nem igazán tudtam a hogyan, csak, hogy mártásos legyen, amit szépen rá lehet önteni a pürére, meg jó hagymás, mert az nálunk tuti siker....Aztán elővettem a húst, és a többi szinte jött magától.


Sertésszelet mustáros hagymamártásban
Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet rövidkaraj csont nélkül
  • 4 nagy fej hagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3-4 evőkanál dijoni mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek barnacukor
  • 1 csokor turbolya (vagy petrezselyem)
  • só, bors, olivaolaj 

A hús szeleteket kicsit kiklopfolom, mindegyiket mindkét oldalról megkenem mustárral, megborsozom és kevés olivaolajon pirosra sütöm őket (oldalanként 2-3 perc). Egy tányérra szedem őket és félreteszem.
A hagymát nagyobb kockára vágom, és a visszamaradt olajon (ha kell, még öntök hozzá), sütni kezdem. Sózom, hogy a levét hamarabb kiadja, és mikor barnulni kezd, hozzáteszem a két evőkanál barnacukrot, és együtt karamellizálom őket. Mikor szép barna, rádobom az apróra vágott fokhagymát, és felöntöm a borral. 2-3 percig nagy lángon főzöm, hogy az alkohol elfőjön belőle, a mártást ízesítem sóval, borssal, és 1 ek mustárral. Visszateszem bele a húst (az alá összegyűlt levével együtt), és ha szükséges, kis vizet öntök még alá, majd lefedve 10-15 percet kis lángon puhára párolom. Cél, hogy a hús omlós legyen, a hagyma pedig kissé szétfőjön. Egy perccel a főzés vége előtt hozzáadom a finomra vágott turbolyát (vagy petrezselymet).
Krumplipürével (nálunk parmezánnal extrázott) tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése