"Valami marhát" szólt a rendelés a fiamtól, így kezdett összeállni egy lassan, sütőben sütött ragu képe, vettem szépen hozzá leveszöldséget, sört....erre hazaérek és mit látok? Fűszeres Eszter megfőzte. Szinte ugyanazt. Ezt hívják egyidejűségi effektusnak?
Illetve, a fene se tudja, hogy ugyanazt-e, mert ezt a receptet (marhahús nagy kockára vágva + vmlyen alkohol + zöldségek+ zöldfűszerek, jó hosszan sütőben, sokszor csinálom, csak épp sose lesz a végén ugyanolyan.
Hát, most sem lett.
Azért lett ez a válasz a "valami marhát"-ra, mert az étellel némi előkészület után már csak a sütő foglalkozik, de látva Kaviár és Lencse csirkemájas pappardelléjét, meg emlékezve a múltkori kelkáposzta poszt kapcsán felfedezett pizzocheri hajdinás tésztájára, kitaláltam, hogy ezt most kicsit paradicsomosabbra hangolom a szokásosnál, és tészta, még hozzá hajdina tészta lesz hozzá a köret.. Kicsit, mint a toszkán vaddisznós ragu. Vagy nem ;-)
Azaz nekiálltam tésztát gyúrni az ételhez, amit alapesetben krumplival, vagy csak friss kenyérrel eszünk. És innen kezdődött az én cirkuszi magánszámom.
Mert hol tartja az ember a tésztagépet?
A spájz hátsó polcán, mert ritkán használja.
És hová pakolják a család férfitagjai az imádott dobozos citromos söreiket?
A tésztagép elé... mert ők viszont gyakran "használják"
Én meg mint született rest (aki a végén mindig kétszer fárad) ahelyett, hogy rögtön lepakoltam volna a polcot, nekiálltam ügyeskedni, és kinavigálni a nagy dobozt a sörök felett....
Következmény: a sörök leborultak a földre, és szerte gurultak. Néhány rápotyogott az alattuk tárolt, épp használaton kívüli tejesüvegeimre.
A tejesüveg eltört, két doboz sör az eséstől felrázódva kilyukadt... spriccelt belőle mindenhová...
Klassz. És még bele sem fogtam a tésztagyúrásba...
Ami a nagytakarítás után amúgy egészen problémamentesen lezajlott, de azért az i-re a pontot sikerült feltennem, mikor elfelejtettem, hogy a friss, azaz nem száraz tésztát gyakorlatilag elég épp csak megmeríteni a forrásban lévő vízben. Azaz, sikerült az egész végeredményt tönkretennem, mert szétfőztem az én gyönyörűséges, egészséges hajdinatésztámat....
Sörös-paradicsomos marharagu
hozzávalók
- 1 kg pörköltnek való marhahús
- 1 csomag sárgarépa
- 2 szál kisebb fehérrépa
- 1 karalábé
- 1/2 zeller
- 25 dkg csiperke (elhagyható)
- egy cikk kelkáposzta (elhagyható)
- 1 pici fej karfiol (elhagyható)
- 2 nagy fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 nagy (1,5 decis) sűrített paradicsom
- 1 doboz olasz paradicsom konzerv vagy 5 szem nagy, érett paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1/2 liter barnasör
- 5 dkg vaj
- zöldfűszerek a fűszercsokorhoz
- 2 babérlevél
- só, bors
Szélesmetélttel, tagliatellével, pappardellével tálalom.
A fent említett variációi: néha csak a répákkal és a gombával készül, de volt olyan is, hogy a hagymaféléken kívül minden más zöldség kimaradt belőle. Úgy is finom volt.
Néha a sör helyett vörösborral csinálom.
Sőt, ha vörösbor, akkor néha az is változik, hogy jóval kevesebb paradicsommal készül (1 szem vagy pár kanál a konzervből, semmi sűrített paradicsom), viszont a hagymával karamellizálok 1-2 evőkanál cukrot, és megy bele 1-2 ek magos dijoni mustár.
Az egész recept origója egyébként a TVPaprika Mit eszünk ma? c. műsorából való, Bede Róbert főzte carbonade-ként, de a honlapjukon már nem találtam meg az eredeti receptet, csak mindmegettére beküldve, "persze" a forrás megjelölése nélkül.
Szép, színvonalas...gratulálok.:-)
VálaszTörlés