2010. július 2., péntek

Sós tejbegríz deluxe

Esetleg római puliszka?
Vagy gazdag polenta?
Lehet vitatkozni.
A tény tény marad: semmi kis alapanyagokból jó kis nyári kaja lesz.

Némi előkészület, kis várakozás, még egy kis munka, aztán a többit elintézi a sütő.

A recept már nagyon régóta begyűjtve, de meg nem főzve figyelt a receptes dossziém alján. Aztán egy jó múltkori Ázsia bolti látogatásom során hirtelen felindulásból vettem egy kis zacskó durum grízt.
A gríz (hasonlóan a recepthez és még sok minden máshoz, amit az Ázsia boltban a kosaramba tömök) szintén parkolópályára került, és a napokban jutott eszembe, hogy el kéne használni, vagy legalább egy részéből főzni kéne belőle valamit...
Így talált hát egymásra a gomb (durum gríz) és a kabát (a gnocchi recept)...
Gondolom, rendes magyar grízből is ehető az étel, de ahogy az igazi olasz tészta is durumlisztből készül, úgy ha van rá mód, akkor érdemes ezt használni.


Gnocchi alla Romagna (Római gnocchi)
hozzávalók
  • 9 dl tej
  • 12 dkg durum gríz
  • 5 dkg parmezán
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 1-2 ek vaj
a mártáshoz:
  • 1 dl főzőtejszín
  • 15 dkg vegyes reszelt sajt (parmezán, mozzarella, gorgonzola vagy bármilyen más sajt, amihez kedvünk van)


Egy lábasba felrakjuk a tejet forrni. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a szerecsendiót. Szép fokozatosan öntjük hozzá a grízt, közben folyamatosan keverjük. 5-10 perc alatt lassú lángon, folyamatosan kevergetve lágy tejbegríz vagy puding állagúra főzzük. A lángot lezárjuk alatta.
Beledolgozzuk a lereszelt parmezánt és a tojást.
Egy tálcát vagy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy alufóliával, ráöntjük a keveréket, és egyforma vastagra simítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd betesszük a hűtőbe 1/2-1 órára, míg teljesen megszilárdul.


Egy tűzállótálat kikenünk egy kis vajjal, a többit megolvasztjuk. Elővesszük a kihűlt grízt és vagy kockákra vágjuk, vagy, ha autentikusak akarunk lenni, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk kerek vagy félhold alakúra és beletesszük a kivajazott tálba őket úgy, hogy ne fedjék egymást.
Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, a tejszínnel, ráöntjük a reszelt sajtokat, megszúrjuk kis szerecsendióval és borssal majd forró sütőben 20-30 perc alatt pirosra sütjük. A tetjét megszórhatjuk friss aprított zöldfűszerekel: rozmaringgal, bazsalikommal.
Negyedbe vágott, öntettel (olivaolaj, borecet, mustár, pici méz, só, bors vagy csak simán olivaolaj és balzsamecet) meglocsolt fejes salátával vagy karikára vágott, szintén öntettel meglocsolt paradicsommal tálaljuk.

Mivel sütés közben a gnocchik kellemesen megszívják magukat a tejszínnel, vajjal, ezért nem túl könnyű szépen tálalni. Ezt elkerülendő használhatunk kicsi, "egy személyes" tűzálló tálat a sütéshez, és akkor megússzuk a tálalást.

Ha mindent előkészítünk, kiszaggatva, sajttal megszórva a tálat, tálakat vissza is tehetjük a hűtőbe, aztán csak sütni kell.
Például, ha a fiam hazaér a suliból (aminek MOST, vakáció alatt még az említése is tilos), így friss ebédet tehetek elé...anélkül, hogy itthon lennék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése